Kulturpriset till skejtkillar

Pargas kulturpristagare 2016 Sebastian Pihl (t.v.) och Jeremias Eriksson. Foto: Leena Lehtonen
Pargas kulturpristagare 2016 Sebastian Pihl (t.v.) och Jeremias Eriksson. Foto: Leena Lehtonen
Även unga kan ta initiativ och påverka. Belöningen kan vara stadens kulturpris – såsom i år.
Tobias Reuter och Kevin Reuter som gör sin militärtjänstgöring har beviljats permission på självständighetsdagen för att kunna närvara vid Pargas stads självständighetsfest. Tillsammans med Sebastian Pihl och Jeremias Eriksson kommer de att ta emot stadens kulturpris 2016.
Fyrväpplingen är initiativtagare till skateparken som finns invid Malms skola vid Parsbyvägen. De lämnade in ett initiativ till Pargas stad om en skateboardpark till Pargas. Detta skedde år 2013 då de var i 16 års åldern.
Förutom att de lämnade in initiativet till staden, hade de grundat en Facebooksida ”Gilla om du vill ha en skateboardpark till Pargas”.
– Det tog nog länge innan någonting började hända, så man hann nästan glömma bort hela grejen, säger Sebastian Pihl.
Det var en hel del saker som skulle fixas, från tillstånd och ansökning till ritningar och investeringsbudget. Man efterlyste sponsorer och planerade vidare med stöd av föräldrar.
– Bland föräldrarna är det är speciellt Pålle Reuter som har jobbat flitigt för projektet, säger Sebastian Pihl.
Skateparken blev färdig i slutet av förra året och den invigdes i slutet av maj i år.
Hur blev resultatet, är ni nöjda med parken?
– Förstås kunde den vara större men med tanke på budgeten är vi nöjda med parken.
Pargas skatepark är till och med lite unik eftersom den är i helbetong. Till exempel i Åbo finns inte en motsvarande som är helt av betong. Parken har besökts av skejtare också från andra orter, främst från Åbo.
Nittonåringarna Jeremias Eriksson och Sebastian Pihl är numera bosatta i Åbo där de studerar. Men när de besöker hemstaden sommartid tar de en sväng till skateparken.
– Placeringen av parken i centrum är ju idealisk. Det är nära till skolorna men ändå en bit borta från närmaste grannarna.
I sina motiveringar att bevilja kulturpriset till initiativtagarna till skateparken konstaterar kulturnämnden att de visade att det går att påverka närsamhället, speciellt då man vet att man representerar en större grupp.
De visade att ett samarbete mellan kommuninvånare, staden, sponsorer och andra intressenter kan ge resultat. Tack var initiativet finns det i dag en skatepark i Pargas, en park där de unga användarna själva har deltagit i planeringen.
Pargas stads kulturpris har delats ut sedan år 1994, det är kulturnämnden som utser pristagaren.
Tobias Reuter, Sebastian Pihl, Kevin Reuter och Jeremias Eriksson kommer att ta emot priset på stadens självständighetsfest den 6 december kl. 14 i stadshuset. Tillställningen är öppen för allmänheten.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi