Kyrkgropen i Pargas får båtplatser i sommar

Man i vit t-skjorta vid kajkant
Mats Talonens företag Codio ska bygga den första av bryggorna i Kyrkgropen ännu denna sommar. Foto: Mikael Heinrichs

Redan i sommar får Kyrkgropen i centrala Pargas en småbåtshamn, i anslutning till det nya bostadsområdet Solbågen.

Det är företaget Codio med Mats Talonen i spetsen som ligger bakom bryggprojektet.

Båtplatserna är inte öronmärkta för boende i det nya kvarteret, utan det är fritt fram för alla att anmäla intresse för en båtplats.

– Den första bryggan med 20 båtplatser byggs vid cirkeltorget som hör till Solbågenområdet och planen är att den ska vara klar redan i sommar. Ett fastighetsaktiebolag är grundat och aktieägarna kommer att förvalta bryggorna och bestämma om underhåll och vederlag, säger Talonen, vars företag samarbetar främst med städer och kommuner, men även med bostadsområden där man behöver hjälp att få en brygga.

För eget bruk eller för uthyrning

Platserna kan antingen köpas för eget bruk eller för uthyrning.

Enligt Talonen är det först och främst efterfrågan på trygga båtplatser i centrum som ligger bakom beslutet att satsa på bryggor vid Solbågen. För många fastighetsägare i kvarteret kan en båtplats som hör till tomten fungera som en värdehöjare.

– Alla bryggor kommer att förses med låsta portar, säkerhetsutrustning som livbojar, rep och räddningsstegar och belysning.

Det blir en gångbom på åtta meter per båtplats, vilket betyder att båtar på upp till nio–tio meter får plats. Det är i praktiken Kyrksundets begränsningar som gäller, djupet ligger strax under två meter, litet beroende på vattenståndet.

Intresse finns

Folk har redan hört av sig och visat intresse trots att Talonen valt att hålla låg profil tills alla bitar fallit på plats. Webbsidan aurinkokaarenpienvenesatama.fi lanserades nyligen.

I den gällande detaljplanen för Kyrksundsstranden finns tre bryggor och sex ekonomibyggnader (i praktiken båtskjul) utplacerade och Talonens plan är att förverkliga samtliga – men ett steg i taget.

– Planen är att utöka med en andra brygga nästa sommar. Vi för en kontinuerlig dialog med staden om planerna kring båthusen.

Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*