Lång väg till snön

Mikael Heinrichs.
Snöbristen och det förhållandevis varma och mycket regniga vädret ställer till det för skidåkarna och tävlingsarrangörerna i vår landsända. Pargas IF:s skidsektion som i årtionden gjort ett styvt jobb med konstsnön och skidspåren i Finby som alltid varit i ordning då det bara varit möjligt fick i tisdags lov att inleda skidskolan för barnen med stavlöpning.
De närmaste skidspåren i gott skick (förutom i skidtunneln i Pemar) lär finnas i Säkylä, medan veckoslutets tävlingar i Tammerfors lockade rekordmånga deltagare just på grund av att man så desperat saknar snön.

Synd att man inte riktigt hör till målgruppen, men jag har åtminstone ett eget par skidor. Och pjäxor, för den delen.

Som allt annat än en aktiv skidåkare råkade det sig så, att undertecknad fick sitt första par egna skidor sedan tonåren till julklapp. På grund av den rätt bristfälliga tekniken och kunskapen kring vallningsvetenskapen fick det bli ett par skidor som (förhoppningsvis) inte kräver särskilt mycket underhåll.
Därför är det knappast heller aktuellt att åka desto längre för att trängas i de antagligen överbelastade spåren med skidåkare som behärskar tekniken betydligt bättre.
Med andra ord gäller det att vänta ut regnet och värmen. Just nu ser långtidsprognosen (som inte alls lär vara tillförlitlig) hyfsad ut. De närmaste veckorna borde temperaturen hålla sig på minussidan med en liten köldknäpp att vänta kring den 24–26 januari.
Det bådar åtminstone gott för evenemanget Snödagar för barn som Pargas IF:s skidsektion har för avsikt att arrangera i samarbete med Finlands skidförbund och Finlands skidskytteförbund tisdagen den 30 januari.
Snödagarna bjuder på aktiviteter på skidor för barn i alla åldrar. Det handlar om ett kvällsevenemang mellan 18 och 20 och kräver ingen förhandsanmälan – och är helt och hållet gratis. Det finns en del utrustning att låna, men arrangörerna föredrar att man har egen utrustning, eftersom antalet låneskidor i skidoteket är begränsat.
Under evenemanget bygger man upp fyra olika stationer: backhoppning/utförsåkning, skicklighetsbana, snöspel och prickskytte i skidskyttestil.
Synd att man inte riktigt hör till målgruppen, men jag har åtminstone ett eget par skidor. Och pjäxor, för den delen.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi