Lapparbetsgille ordnar regiondagar i helgen

Lapptäcke. Här förevisar Viveka Lindqvist ett lapptäcke modell större. Foto: Mikael Heinrichs
Lapptäcke. Här förevisar Viveka Lindqvist ett lapptäcke modell större. Foto: Mikael Heinrichs
På lördag blir det regiondag för gillena i Egentliga Finland och Satakunta medan söndagen är vigd för en utställning som är öppen för allmänheten.
Lapparbetsgillet quiltZakke som har verksamhet i Pargas och Åbo står i veckoslutet som värd för regiondagen för de 14 aktiva gillena i trakten.
– Det blir föreläsningar, verkstäder och uppvisning av egna arbeten under dagen i Sarlinska skolan. Lördagens evenemang är enbart för gillesmedlemmarna som anmält sig, men på söndag är quiltZakkes lapparbeten utställda för allmänheten i Sarlinska skolan, berättar Viveka Lindqvist från gillet.
Förberedelserna inför regiondagen har varit i gång i ett par månaders tid. Kristiina Juvas kommer bland annat att berätta om hur man bereder fiskskinn för användning i till exempel olika textilarbeten.
Söndagens utställning är öppen mellan klockan 11 och 16 och inträdet är fritt.
– Men istället hoppas vi att så många som möjligt köper lotter i vårt lotteri där ett stort lapptäcke är huvudvinsten, berättar Lindqvist.
Gillet träffas ungefär en gång i månaden i Pargas i Seniorums utrymmen och i Åbo tills vidare i Gillesgården. Under träffarna utbyter medlemmarna erfarenheter och tips samt jobbar på vissa gemensamma projekt. Det huvudsakliga arbetsredskapet är symaskinen, men har man ingen egen brukar det gå att låna en.
– Vi brukar ofta ha olika teman på gång och får uppgifter. Dessutom är det roligt och nyttigt att utbyta erfarenheter. Och är man intresserad passar det alldeles utmärkt att komma med på en träff bara för att se på, säger Viveka Lindqvist.
Gillets ordförande Anja Lindqvist (tfn 040-847 3564) svarar gärna på frågor och ger mera information om man är intresserad av att gå med.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi