”Låt Köpmansgatan bli ett blickfång"

ted
Tre företagare planerar ett nytt affärs- och bostadshus som har potential att bli ett dragplåster.
Den Helsingforsbaserade arkitektbyrån Studio Puisto arkkitehdit jobbar med ett sällsynt intressant uppdrag för Köpmansgatan i Pargas.
Så upplever i varje fall arkitekten Emma Johansson det.
Hon ingår i teamet som på Ted Wallins begäran har skissat fram Art House. Så kallas huset som skulle ersätta det nuvarande affärshuset på Köpmansgatan 7.
– Det är ett roligt och speciellt uppdrag, säger Johansson. Förväntningarna är höga, Ted vill ha något speciellt, det är inte bara vilket affärs- och bostadshus som helst.
Såsom Art House nu har skissats är det en trevåningsbyggnad där markplanet är affärsutrymmen och de två övre våningarna är bostäder, ettor, tvåor och någon enstaka trerummare.
Det är runda former och annorlunda lösningar skisserna visar. Fasaden mot Köpmansgatan skulle verkligen bli annorlunda med böjda bågar och en slags passage framför affärsutrymmena.
Det ser spännande, urbant och intressant ut – lite Gaudi kanske?
– Ja, det får man gärna associera till, tycker Ted Wallin, själv en vän av spanjoren Gaudis arkitektur, och alldeles speciellt är han ju en Dalí-vän, med sitt Dalí-galleri, Art Bank. Det här affärshuset talar lite samma formspråk som dessa internationella storheter använde under deras livstid.
– Man måste inte bo i en låda, säger Wallin. Dagens teknik klarar av ett annat formspråk och bostäderna skulle få fina lösningar. Speciellt är jag förtjust i hur balkongen blir som ett inglasat rum som fortsätter in i bostaden, och från bastun finns ett fönster mot balkongen.
– Det nuvarande huset är i sådant skick att det inte lönas att satsa på en renovering. Så ska man satsa så ska man, resonerar Wallin, som tycker att Pargas skulle vara betjänt av ett affärshus som väcker nyfikenheten och har potential av att bli ett samtalsämne och något man vill visa upp.
I fastighetsbolaget Kiinteistö Oy Kauppiaskatu 7 finns för tillfället sju hyresgäster, bl.a pizzerian Venezia ligger i huset. Fas-tighetsägarna är tre stycken, förutom Ted Wallin är det Mosa Moulani (krögaren som har Venezia), och Kjell Gustafsson. Fastighetsbolaget sitter inte på sådana penningkistor att ett bygge kan förverkligas i en handvändning.
– Banken ska vara med, liksom staden och politikerna. Men hittills har mottagandet till planerna mest varit positiva, säger Wallin.
Vikarierande planläggningschef Turkka Michelsson är positiv till att privata fastighetsägare tar intiativ för en utveckling av kvarteret. Nästa vecka torde miljönämnden ge planläggningen grönt ljus för att starta en ny detaljplanering av kvarteret, och i så fall kan en ny plan komma upp i nämnden i slutet av året.
Anja Kuusisto