Lejonen samlar flaskreturlappar för gott ändamål

Insamlingen igång. K-supermarket Reimaris köpman Kim Mattsson (t.h.) och LC Parainen-Pargas president Janne Pihlman vid den gedigna insamlingslådan. Foto: Bo Lindberg
Firar 60 år på orten med att bidra till unga och äldre. Bland annat ska frisbeegolfbanan i Finby få nio hål till.
Här om veckan dök en stor insamlingslåda med Lions Club-emblem upp vid flaskreturen i K-hallen. Det handlar förstås om en insamling i Lions Club Parainen-Pargas regi som förverkligas i samarbete med affären och köpmannen Kim Mattsson.
– Eftersom föreningen i år firar 60-årsjubileum tyckte vi att det var på sin plats att donera mera pengar än under vanliga år. Den synligaste delen av vår utdelning är antagligen stipendierna i skolorna som varit ett stående inslag i många årtionden, säger klubbens kassör Bo Lindberg.
Meningen är att de insamlade medlen uttryckligen ska tillfalla ortens ungdomar och seniorer. På seniorsidan är målsättningen att hjälpa hemvården.
Insamlingen kommer att pågå fram till oktober i enlighet med insamlingstillståndet.
Lions-organisationen som helhet är faktiskt jämnårig med Finland och firar i år 100-årsjubileum samtidigt som den lokala föreningen fyller jämna år.
– Liksom så många andra ideella föreningar har också vi svårt med att rekrytera medlemmar framför allt till styrelsen. Tiderna ändrar och det ideella arbetet kanske inte alltid värderas så högt, säger Lindberg.
En annan synlig verksamhet har varit grundandet av frisbeegolfbanan (senare banorna) i Pargas. Arbetet med banan i centralparken körde igång i samband med föreningens 50-årsjubileum och den öppnades 2008 med nio hål. Banan byggdes senare om och förminskades 2014 till att omfatta sex hål då man istället lät bygga en ny bana i Finby nära golfbanan.
– Nu är planen att vi ska utvidga den banan till 18 hål i samarbete med staden, golfbolaget och andra aktörer, säger Lindberg.
Det är Pargas stad som har det övergripande ansvaret, men Lionsklubben bidrar med det vi kan och ställer upp med talkoinsatser och material, säger Lindberg.
Initiativet till frisbeegolfbanan hade sitt ursprung hos ortens unga. Lionsklubben frågade ungdomarna vilken form av aktivitet man önskade sig i Pargas.
– Då vi funderade kring vart vi skulle styra donationerna för seniorernas del frågade vi också om råd och då dök hemvården upp. Planen är att bistå med några rullstolar som kunde placeras i anslutning till Parsbybacken och boendena i Tennby, säger Lindberg.
Röda fjädern-insamlingen 2016–17 är också på agendan, men ännu i detta skede vet man inte exakt hur aktivt man kommer att ha möjlighet att delta i den. Senast det begav sig var för tio år sedan.
Under tidigare år har den lokala klubben också ordnat stora loppmarkander i både föreningshuset och senare PIUG, men de föll bort alltefter som man avverkat sina bästa kontakter och de kommersiella loppisarna ökat i popularitet.
Temperaturtippningen den första maj är också ett populärt inslag i verksamheten och försäljningen av havrekärvar under Gamla Malmens julmarknad är en tradition som lever vidare än i dag.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi