Levande bibliotek i Pargas

Ta kål på fördomar. Tredjeårsstuderande Saara Norrgrann (t.v.) och Jonna Heikkinen (t.h) bjuder tillsammans med Pargas bibliotekschef Karolina Zilliacus in alla låntagare till det levande biblioteket. Foto: Mikael Heinrichs
En grupp på fem blivande samhällspedagoger vid Novia kommer att hoppa in som bibliotekarier i Pargas stadsbibliotek lördagen den 28 oktober.
Då kan man låna en bok man garanterat aldrig läst förr: en person som man av en eller annan orsak kanske har vissa fördomar gentemot.
– Vi genomförde ett liknande evenemang i Åbo i våras och nu ska vi se om Pargasborna vågar sig på det här, konstaterar studerande Saara Norrgrann från Novia.
Låntagarna kan välja mellan olika personer de vill samtala med i högst 20 minuters tid.
Bland annat finns det en polyamorös person, en flykting, en person av icke-binärt kön och en person med bipolär sjukdom man kan ”låna”.
– En av tankarna bakom det här projektet är att främja delaktighet i samhället, säger studerande Jonna Heikkinen.
Bibliotekschef Karolina Zilliacus har gått en grundutbildning i konceptet med levande bibliotek och tycker konceptet passar in mycket väl i bibliotekens lagstadgade uppgift om att främja samhällelig och kulturell dialog.
”Böckerna” är gömda och stiger fram först då låntagaren valt sin bok.
– Jag hoppas så många som möjligt kommer för att bekanta sig med det levande biblioteket och det finns förstås inget lånetvång, säger Zilliacus.
Hur tror ni att det levande biblioteket tas emot i Pargas?
– Svårt att säga, men visst är det ofta en större utmaning på en mindre ort. Men å andra sidan flyter evenemanget inte heller samman med en massa annat som det kanske gör i Åbo, säger Norrgrann.
– Vissa av ”böckerna” kan också lånas av flera personer samtidigt, säger Heikkinen.
Projektet genomförs i samarbete med Åbolands ungdomsförening ÅUF samt Röda Korset.
Det tvåspråkiga levande biblioteket i Pargas stadsbibliotek är öppet lördagen den 28 oktober kl. 11–14.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi