Livemusik tar plats på Frendi

Ny scen. Frendi blir en ny scen för Riddo Ridberg (t.v.) & co i Green Onion. Krögaren Hannu Kukkonen till höger. Foto: Mikael Heinrichs
Ny scen. Frendi blir en ny scen för Riddo Ridberg (t.v.) & co i Green Onion. Krögaren Hannu Kukkonen till höger. Foto: Mikael Heinrichs
Vänner av live-musik riktar nu sitt hopp till Hannu Kukkonen och Club Frendi som från och med i höst siktar på att bredda utbudet.
I samband med fjolårets renovering då man förstorade nattklubben med en skild lounge-avdelning valde man att där satsa på rock- och retrostuk. Nu blir det i princip mera av den varan på fredag, då Green Onion uppträder på nattklubben.
– Frendi blir ju snart tonåring då vi fyller 12 år i januari, så det är väl dags att ta ett nytt steg, säger krögaren Hannu Kukkonen.
– Jag har personligen redan länge motsatt mig att alla artister som spelar livemusik inleder sina spelningar så sent speciellt på nattklubbar. Att spelningen kanske kör igång först kring halv ett–ett på natten är helt enkelt fel, säger musikern och kulturarbetaren Riddo Ridberg.
Nu ska han och Kukkonen försöka få till stånd en bättring på den punkten – åtminstone i Pargas.
– Visst kan man kalla det för ett slags profilskifte, eller åtminstone vad beträffar fredagskonceptet. Vi vill visa att man visst kan dyka upp också tidigare här och njuta av bra underhållning, säger Kukkonen.
Att det inom musikerkretsar snackats mångt och mycket om avsaknaden av en scen på krogarna runtom i stan är ingen hemlighet.
– Om jag ska vara helt ärlig tänkte jag inte ens på Frendi som ett alternativ för rockmusik, men efter diverse diskussioner var det faktiskt Hannu som hörde av sig till mig och föreslog det här konceptet, berättar Ridberg.
– Vi har ju haft en del rockmusik också under årens lopp och nu kändes det som att tiden var mogen att göra ett nytt försök, säger Kukkonen som minns spelningar av både TrrTrrTrr och andra lokala förmågor under 2005.
Men han tycker att det är att göra rätt för namnet ”Club” i Club Frendi genom att satsa på livemusik.
Kultursalen i Piug i all ära som konsertplats, men en klubbspelning är alltid en klubbspelning. Det ligger helt enkelt någon form av magi i det.
– Och det här med lokalt ligger förstås nära till hands eftersom största delen av de anställda och kunderna är lokala, påminner Kukkonen, själv Åbobo.
Intresset för livemusik går i vågor, men Kukkonen uppmuntrar potentiella band och artister att höra av sig. Tanken är att i princip viga fredagarna för en mer rockig approach.
Det som redan nu står klart är att Green Onion med snart 20 gemensamma år i bagaget uppträder i kväll (28.10) på Frendi och att Deep Purple-tributbandet Burned Picture uppträder den 18 november.
– Green Onion är säkert bekant för de flesta Pargasbor, trots att vi legat rätt lågt de senaste tio åren. Det handlar mycket om 60- och 70-talsmusik och bland annat Beatles, Toto, David Bowie, Stevie Wonder med mera, säger Ridberg.
Kukkonen medger att han som krögare – förstås – försöker hitta nya kunder hela tiden. Samtidigt vet han att många i Pargas aldrig ens satt sin fot på den lokala nattklubben och menar att många säkert kan bli positivt överraskade.
– Som spelplats för ett band borde Frendi vara riktigt passlig, vi har 250 kundplatser och en scen som är lättillgänglig utifrån då man ska hämta och föra bort instrumenten och tekniken, påminner han.
– På fredag inleder vi spelningen klockan 22.30 och håller på i ungefär ett par timmar, säger Ridberg.
Kukkonen ställer sig inte heller främmande till tanken om till exempel stand up-kvällar eller annat program.
– Huvudsaken är att man går in långsiktigt då man satsar på något nytt. Man kan inte ge upp efter första gången om det inte blir den publiksuccé man hoppats på, konstaterar krögaren Kukkonen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi