Lycka till!

Dags att välja ny byhövding! Enligt annonsen önskar man en med en ”avslappnad ledarstil”. Då gäller det ju att se till att man inte får en ”tiukkapipo”. Frågar man dem som ska välja om förväntade egenskaper kan man få 35 olika svar, lycka till!

Om du tänkt söka kan jag ge några tips på vad som kan vänta.

En lugn sommarlördagskväll kan du bli uppringd av en arg båtägare som mist propellern i Kyrksundet, det är stans och ditt fel så helst borde du genast rycka ut med en ny propeller till hands.

En minst lika arg Bemare-ägare kan ringa en kväll och kräva omedelbara åtgärder för att fixa däcket som gått sönder i en grop i asfalten, dessutom borde du vara i beredskap att fixa asfalteringen -genast.
Kommer det mycket snö är det bäst att ha en spade i beredskap. En arg invånare kan ringa och ha synpunkter på stadens plogningsteknik och tidtabell. Det bör du personligen kunna sköta omedelbart, du har ju ansvaret eller hur?

En kväll kan du läsa på facebook att en fullmäktigeledamot nästa dag kommer att föreslå att du får sparken. De dåliga besluten har visserligen fattats av fullmäktige men det är ju du som föreslagit dem så det är ditt fel, brist på förtroende kallas det. Du kan kanske andas ut när inlägget följande dag är raderat, kanske pga ånger, tillnyktring eller i väntan på bättre argument.

Om du tror att jobbet är över när du blir pensionär tar du fel. Du kommer fortfarande att få höra många utläggningar om hur illa stan skött sig och det är ingen tillfällighet att just du får höra hur illa det står till. Var det bättre förr? Nej lika illa då som nu.

Du kan bli upplyst om att vessorna på sommarteatern är i dåligt skick och att stan borde göra nåt åt saken. Det hjälper inte att du säger att du är pensionär och inte ens under arbetskarriären hade hand om teatervessorna som ju dessutom inte hör till stadens uppgifter.

Visst borde du fixa det, du har ju dom rätta kontakterna!

I efterhand är sådana här episoder mer eller mindre roliga inslag som gör arbetet intressant.

Värre kan det vara om drevet börjar gå, om du sakta börjar känna en svag röklukt av att någon vill röka ut dig. Du vet inte vem eller riktigt varför.

Att jobba i det offentliga betyder att du ständigt har hundratals ögonpar och anonyma some-skribenter bakom hörnet. Alla vill dig inte väl och alla vill inte höra vad du säger utan tolkar in sin egen frustration i sammanhangen.

När det här är sagt är det orsak att ta fram medaljens framsida. Att få jobba med fina, trevliga människor och vara med om att skapa trygghet och trivsel för invånarna i skärgårdsstaden är ett stort privilegium. Alla de hundratals (nåja, möjligen ett lite mindre antal) samtal du har som ger gott betyg och tackar för god service och vackra miljöer uppväger med råge medaljens baksida.

Det är ju inte du som personligen fixat den trygga småbarnsomsorgen, de fina resultaten i skolan, kulturupplevelserna, det goda vattnet som kommer ur kranen eller de vackra blommorna i parken men du är en del av teamet som står bakom.

Lämna in ansökan i morgon, lycka till!

Folke Öhman
tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*