Maffiga visioner om hur Pargas centrum ska bli mer livskraftigt

 
Folkevidbronwebb
I Pargas nya centrum ska man få all service man kan tänkas behöva. Malmen ska vara attraktiv och trivsam för både de som bor i staden och besökare.
Den här visionen ser Pro Malms centrumkoordinator Folke Pahlman framför sig.
I drygt ett och ett halvt år han nu jobbat med att visionera fram planer för Pargas centrum, och planerna är många och stora. Bl.a. bör sundet öppnas så att båtar ska kunna komma genom eftersom det kommer att locka betydligt fler besökare till centrum, resonerar han.
Därför har Pro Malm nu satsat på att göra en film där man visar hur sundet kunde se ut om man muddrade och byggde om de nuvarande broarna till klaffbroar.
Filmen kan man se på projektets pinfärska webbplats. På webbplatsen listas också alla de andra visionerna för att få Pargas centrum att leva upp och locka besökare från när och fjärran.
– Vad är det som gör att människor trivs, jo det är att det finns andra människor. Människor dras till människor, säger Pahlman.  Därför måste bosättningen i centrum förtätas.
– Vi behöver fler bostäder i centrum och då måste lokala fastighetsägare investera, hus i centrum måste byggas om till bostäder. Det här är redan på gång, men man måste börja med att ändra planläggningen.
– Vi måste också få en reservväg till staden, det räcker inte med att förlita sig på endast Skärgårdsvägen. Den s.k. Kummelvägen kunde bli en ny inbjudande turismled från Helsingfors till Stockholm via Kyrkslätt-Ingå-Karis-Ekenäs-Bromarv-Västanfjärd-Kimito-Pargas-Nagu-Korpo-Houtskär-Iniö och Mariehamn.
När kalken tar slut i gruvan borde man ha klara planer för vad man ska använda den till. Också där har Pahlman en idé, han tycker att man kunde göra gruvan till en turistfälla, ett ställe där man t.ex. kunde utöva extremsporter, ha hotell och linbana.
– Det ska vara bättre än Disneyland!
Pahlman vill visionera för 30 – 50 år fram i tiden.
– Man måste vara galen när man visionerar. Jag har nog blivit idiotförklarad många gånger i det här jobbet, men det bjuder jag på, skrattar Pahlman.
– Det behövs en attitydförändring, man ska se möjligheterna och tänka efter ordentligt innan man skjuter ner idéerna. Man måste börja med att ha en klar och tydlig vision om vad man vill ha, sedan kan man börja fundera på varifrån man kan söka finansiering.
Den nya webbsidan finns på adressen:
http://nyapargas.fi
Pro Malm
Pro Malm projektet startade 3.6.2013 och har finansiering till 31.5.2015. Pargas stad finansierar projektet.
Målet är att skapa utvecklingsförutsättningar för stadens kärncentrum Pargas Malm.
Pro Malm består av personer som tillsatts av staden. Folke Pahlman är halvtidsanställd för projektet.
Frågor och respons om projektvisionerna kan riktas till folke.pahlman@pargas.fi

1 Kommentar

  1. En liten kommentar , från en utflyttad Pargas Bo ?
    Folke Pahlman, har kreativa konstruktiva visioner , för Pargas . Personligen blir jag glad, när jag sitter här hemma , o läser tidningen , på Webben . Håller tummarna för fina Pargas hälsn från Roger Sabelcrona

Kommentarerna är stängda.