Malmkläder och arbetskläder

I dessa distansarbetstider har klädkoden var annorlunda för de flesta. Också för mej har möteströjorna och kragskjortorna i regel fått hänga orörda. Men för övrigt har klädkoderna nog varit de samma som normala år, vi har ladugårdskläder, vardagskläder, arbetskläder och Malmkläder.

Då vi har ett jordbruk med djur blir det att tillämpa så många olika klädkoder. Ladugårdskläder är oftast en vanlig overall, i regel en reklamprodukt från en foderförsäljare, overallen är enkel att dra på och av då man far till ladugården på jobb.

Som underkategori till ladugårdskläder har åtminstone jag kläder för arbete med skitmaskineriet. Dessa är bara större storleks halare som jag drar ovanpå vanliga halaren för ibland är jag opp till örona i skiten.

Faktum är att ladugården har en viss doft och därför har vi skilda arbetskläder där.

Vanliga arbetskläder är de som används vid annat inte skitigt arbete, den här klädkoden har under åren utvecklats från att vara helt vanliga men slitna vardagskläder till att vara för ändamålet tillverkade och köpta arbetskläder. Dagens arbetskläder designas i regel med tanke på stora arbetsplatser ofta byggarbetsplatser, vilket gör att de finns tiotals olika fickor och färgskalan är neongul eller neonorange. Jag förstår behovet av många fickor för en byggarbetare men för mej är dom mest till förfång för på våren samlar dom bara gödsel och utsäde, på sommarn gräs och damm.

Färgen har inte så stor betydelse men då vi jobbar på ganska ensamma behöver jag inte se ut som om jag lägger asfalt varje dag.

Nu med den nya ladugården har arbetsrutinerna ändra så att jag kan mitt under arbetsdagen göra något snabbt i ladugården och då byter jag inte till overallen vilket gör att arbetsbyxorna får en liten skitfläck. Dessa ändrade rutiner och våra arrenden på fastlande har medfört också här en underkategori, fastlandsarbetskläder alltså sådana som inte luktar ladugård så att jag med gott samvete kan åka över med förbindelsebåten.

Sedan har jag vardagskläder, dessa kläder är de jag har på mej då jag inte jobbar varken hemma, i ladugården eller på arrendeåkrar. Eftersom hemma-arbetskläder kan lukta ladugård och fastlands-arbetskläder kan vara dammiga är det föga önskvärt att jag kommer in och lägger mej på sofflocket med dessa, därför behövs vardagskläder.

Vardagskläder är den klädkod som gäller nuförtiden också då man sitter på möte. Men eftersom man vill vara till sin fördel då man rör sej bland vanliga människor på Malmen behövs Malmkläder. Malmkläder är givetvis rena och hela och representerar på sätt och vis det mode man i min ålder förväntas bära.

Malmkläder används då man kommer för att hämta barnen till skolan eller handla mat men också då man far till nån maskinaffär i Åbo för det kan ju vara att man handlar på hemvägen. Nuförtiden har det dock hänt att jag varit och handlat på Malmen iklädd fastlandsarbetskläder. En vanlig dag kan för mej kan det bli några klädbyten, ibland händer det dock att jag får bråttom och måste delta i ett distansmöte med hemmaarbetskläder på, men lyckligtvis förmedlar inte Teams lukten, ännnu…

Andreas “Antte” Johansson

Heisalabonde

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*