Malms skola fick besök av barnens egen minister

En kvinna står uppställd i ett klassrum med många barn runtomrking sig.
Eleverna i årskurs tre hade förberett många frågor åt minister Bergqvist.

På måndagen fick tredjeklassarna besök av idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist. Hon berättade om sitt jobb och eleverna ställde svåra, roliga och allvarliga frågor.

Pirrigt med knepiga frågor

Årskurs 3 i Malms skola i Pargas har hela vårterminen jobbat med temat Finland och i samband med det tog eleverna initiativet att bjuda in minister Sandra Bergqvist. Att ministerbesöket sammanfaller med den vecka skolan firar sina 70 år gör att jubileet får en extra guldkant. Klass 3B och klasslärare Susanne Båge står vid ingången och hälsar Bergqvist välkommen då hon anländer till skolan i den svarta tjänstebilen. Då de drygt 50 tredjeklassarna bänkat sig i samma klassrum, säger Bergqvist att hon tycker det är jätteroligt att träffa barn och ungdomar men att det samtidigt är lite pirrigt då frågorna ibland kan vara ganska knepiga.

– Det är ganska länge sedan jag steg upp en måndagsmorgon för att åka till skolan.

Bergqvist berättar på ett så lättfattligt sätt som möjligt om sig själv och det hon gör som riksdagsledamot och idrotts- och ungdomsminister. Hon spenderar tre till fyra dagar i veckan i Helsingfors. Barnen får veta, att ett av de viktigaste jobben som riksdagsledamot är att trycka på en knapp i stora plenisalen.

– Där på vår bänk står det i en liten ruta: ja, nej, tom och närvarande. Med knapparna berättar vi om vi är på plats och om vi tycker de saker som tas upp är bra eller dåliga.

Hur hinner Bergqvist med allt?

Hon berättar bland annat också om hur man jobbar i ministeriet, hur lagarna behandlas i de olika utskotten och hur man använder sig av experter på olika områden. En av de lagar man arbetar just nu är lagen om studiestöd. Eleverna har förberett många frågor och den första är: hur hinner Bergqvist med allt?

– Man måste prioritera och ställa upp en ordning, sen man gör det viktigaste. Jag vill ju också ha tid för mina tre barn. Som barn måste man också ofta prioritera, ibland måste man till exempel borsta tänderna fast man hellre skulle se på teve.

Det jobbigaste med att vara minister är att hon skulle vilja göra så mycket men att det går långsamt att få till stånd förändringar.

– Det behövs mycket pengar om man vill göra förändringar, och samtidigt finns det så många andra som säger att det behövs pengar till något annat. Man får inte bestämma allt själv, man måste bestämma tillsammans med andra. Det är också jobbigt att man ibland måste fatta beslut som är jättetråkiga.

Roligt att träffa barn och unga

Det roligaste är bland annat är att få träffa barn och ungdomar och att få vara med och göra skillnad. På frågan hur Bergqvist reagerar om någon säger något olämpligt svarar hon att hon försöker att inte bry sig så mycket.

– Tyvärr är det många som säger fula saker på sociala medier och är elaka och då blir man nog lite ledsen. Då brukar jag tänka att de som gör det kanske själva har problem och skulle behöva någon att prata med.
Bergqvist berättar att man i ministeriet jobbar på ett nytt ungdomspolitiskt program.

– Det är ett långt papper om vilka saker vi vill att ska bli bättre för barn och ungdomar så att alla barn ska må bättre både fysiskt och psykiskt, till exempel om man som barn har jobbiga tankar, är ledsen eller känner sig utanför.

Då Bergqvist fick höra om skolskjutningen i Vanda var hennes första impuls att hon ville ringa sina barn. Hon säger att hon blev jätteledsen och att skolskjutningen är en mycket allvarlig sak.

– Barn som mår dåligt måste få hjälp i tid. Ingen ska behöva må så dåligt att något som detta händer. Skolan ska vara en trygg plats.

Elevernas snabba frågor till ministern

Bergqvist fick snabbt välja det bästa av två alternativ. Hennes val med fet stil.
säng eller soffa
serie eller film
Nalle Puh eller Bamse
mjölk eller vatten
påsk eller jul
läppstift eller mascara
pizza eller hamburgare
katt eller hund
skägg eller mustasch
vanligt yrke eller stadsminister
handboll eller fotboll
pengar eller kärlek

 

”Roligt att höra hur en minister jobbar”

Pargasbarnen Natalie Svahnström, 10 år, Anton Nordström 9 år och Vilda Fagerlund 9 år är alla tredjeklassare i Malms skola. De tycker alla att det var roligt och spännande att träffa idrotts- och ungdomsministern och höra om hennes vardag och få ställa frågor till henne.
De är alla tre aktiva barn som gärna rör på sig och har hobbyer. Anton går på gympa, Vilda sysslar bland annat med teater, dans, gympa och handboll och Natalie har ridit i många år och sköter om två hästar.

– Jag har träffat Sandra en gång förut, men roligt att träffa henne igen. Hon är bra på att uppträda, säger Natalie.

Natalie tycker också att det var roligt att höra att Bergqvist tycker om hästar så som hon själv gör.

– Jag tror att det roligaste med att vara minister kanske är att man får prata med folk, säger Vilda.

– Det var roligt att höra hur en minister jobbar och det viktigaste hon sade var att man ska röra på sig och att det är viktigt att barn och ungdomar ska må bra, säger Anton

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*