Man behöver inte alltid åka till Åbo

De som bor i Pargas och jobbar i Åbo – och det är många! – kör dagligen genom S:t Karins på väg till och från jobbet.

Ibland stannar man på vägen för att handla mat, ibland blir vägen genom S:t Karins mest en transportsträcka.

Också den har sin stuga i skärgården passerar ofta S:t Karins på väg ut till skärgårdsstaden Pargas. S:t Karins och Pargas är med andra ord en del av vardagen för väldigt många människor.

De två städerna hör ihop – förenade av Rävsundsbron, vars förnyelse är ett gemensamt projekt för de bägge städerna.

För Pargasborna handlar det bland annat om att få en smidig och snabbare förbindelse till och från motorvägen.

För S:t Karinsborna handlar det om att styra en stor del av den livliga trafiken på väg till och från motorvägen till en rutt utanför bostadsområdena i Ämboda.

Bägge städer har ett gemensamt intresse av att bron förnyas så fort som möjligt. Tillsammans har man lobbat för pengar och för förståelse bland beslutsfattarna i huvudstadsregionen.

En ny Rävsundsbro är viktig för bägge städer, ja för hela regionen.

Då kommunsammanslagningsivern från regeringshåll för några år sedan var som störst fanns det också de som talade för en sammanslagning av Pargas och S:t Karins.

Även om det aldrig blev något av den kommunfusionen, och inte av så många andra heller av alla dem som utreddes i regionen då, är tanken intressant.

För många är stadsgränserna i vardagen och i praktiken redan utsuddade, även om det handlar om två separata städer med sina egna profiler.

Vilken Pargasbo har inte besökt S:t Karins simhall eller handlat i någon av storaffärerna i Krossi?

Den fina trafikstaden med sina populära trampbilar i parken nära Hovirintastranden i S:t Karins har också glatt många Pargasbarn genom åren.

Den Pargasbo som har ett lånekort till biblioteken i Åbo inklusive S:t Karins kan vid behov av ännu bredare utbud än vad Blankabiblioteken erbjuder lätt beställa böcker till S:t Karins huvudbibliotek för att avhämta dem där.

Den S:t Karinsbo som vill komma åt framför allt nya svenska böcker snabbare än vad Åbobibliotekens system kan leverera kan ställa sig i en kortare bokkö i Pargas.

Gamla Malmens julmarknad är ett begrepp också bland många S:t Karinsbor, för att bara nämna några vardagliga exempel.

Och i dessa hemestertider är de goda grannarna värda ett ordentligt besök – inte bara sommartid.
Pargas har många restauranger och caféer med god mat, läckra bakverk och bra betjäning, för den S:t Karinsbo som vill njuta av en trevlig kväll. Man behöver inte alltid åka till Åbo för en fin restaurangupplevelse!

Bägge städer har många mindre företag med utmärkt betjäning, som i ännu högre grad också kunde användas av invånarna i grannstaden. Man behöver inte alltid åka till Åbo för att uträtta ett ärende. Tvärtom, både Pargas och S:t Karins har mycket att erbjuda varandra.

Det gäller bara att komma ihåg det – och inte endast susa förbi.

Carina Holm

Redaktör, Pargas Kungörelser

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*