Många provsmakare ville ge poäng till årets midsommarost – ”En glad ost”

Midsommarosten. Daniel Lindström visar upp osten som betygsattes. Bild: Malin Johansson.

Då Jordkällaren i Pargas i början av juni efterlyste ostdomare för att ge poäng till årets midsommarost var det drygt 500 personer som anmälde sig som frivilliga.

Företagaren Daniel Lindström importerar och säljer delikatessostar och tillsammans med frun Mikaela Stenström driver de butiken Jordkällaren på Vävargatan i Pargas. Lindström har köpt in 80 kilo av årets midsommarost som har lagrats i ett år i Hjerms gamla kalkgruva på Gylland i Danmark. I torsdags fick en jury på 14 personer betygsätta osten.

– Då jag på Jordkällarens Facebook-sida efterlyste ostdomare hörde drygt 500 personer av sig och ville provsmaka osten, berättar Lindström som hoppas att detta kunde bli en tradition i Pargas.

Osten har en vacker vitgul färg och man känner tydligt en smak av sommar och blommor, intygar undertecknad. Lindström berättar att klövergräset denna tid på året har en sammansättning som gör mjölken idealisk för mjölkproduktion och nästa års midsommarost har just precis satts på lagring. Den somriga och fina smaken var också något som domarteamet lyfte fram och midsommarosten fick hela 378 poäng av 420 möjliga i testet. Kommentarer av domarteamet var bland annat ”rund, fin smak”, ”en glad ost”, ”krämig och fyllig” och ”jättebra midsommarost”.

Midsommarosten är en säsongsvara och tillverkas i begränsade mängder. Lindström berättar att han håller öppet under nästa vecka fram till torsdag kväll och säljer av osten så länge det finns kvar. Osten är prisvärd och kostar 38 euro per kilo.

– Jag vill att alla ska få njuta av den.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*