Mångkulturellt läger i Åboland

Arrangörer. Miro Jerohin och Sonja Lumme har gjort PR för Röda Korsets temaveckoslut kring mångkultur i skolor den senaste veckan. Foto: Mikael Heinrichs.
Arrangörer. Miro Jerohin och Sonja Lumme har gjort PR för Röda Korsets temaveckoslut kring mångkultur i skolor den senaste veckan. Foto: Mikael Heinrichs.
 
Röda Korsets Åbolands distrikt håller sig framme i mångkulturella frågor. Veckoslutet 10–11 oktober arrangerar distriktet ett temaveckoslut kring mångkultur i Tjuda pedagogis utrymmen i Kimito.
Det är projektkoordinator Sonja Lumme och dramainstruktör Miro Jerohin som håller i trådarna. Dessutom har några samhällspedagogistuderande bjudits in till Tjuda.
Veckoslutet riktar sig till ungdomar i högstadiet och andra stadiets utbildning (yrkesutbildning och gymnasier). Ursprungligen var tanken att arrangera veckoslutet i vår, men på grund av olika omständigheter tvingades man skjuta upp det hela till hösten.
Men sällan har temat varit mer aktuellt än nu, så man kan i princip säga att arrangörerna hade tur i oturen med tajmingen.
Lägret arrangeras av Röda korset i samarbete med organisationen Ungdom mot rasism. Man har också bjudit in flyktingrepresentanter för att berätta om sina erfarenheter.
– Vi vill nu aktivera också ungdomarna som i många fall varit rätt passiva åskådare. I dessa globaliseringens och mångkulturens tider kan många vara aningen vilsna. Vi ordnar temaveckoslutet för att erbjuda mera information och förhoppningsvis rasera några fördomar, säger Jerohin.
Lägret går på svenska med inslag av engelska och arrangeras alltså i Kimito med start på lördag förmiddag. Avslutning blir det på söndag eftermiddag. Trots att svenska är huvudspråk är alla välkomna – oberoende av språk.
– Vi kommer också att ordna någon form av transport vid behov, men det klarnar närmare då vi vet mera om varifrån deltagarna kommer. Det är helt gratis att delta, det enda man själv står för är resan hem på söndag. Vi försöker röja undan alla undanflykter för att delta, säger Lumme.
Ett trettiotal unga ryms med, det är egentligen bara övernattningen som sätter gränserna. Det går att anmäla sig fram till den 4 oktober per e-post till miro.jerohin@gmail.com. Det går också bra att vända sig till honom med eventuella frågor.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi