Människan bakom rollerna


Jag är kvinna, mamma, sociolog, maka, redaktör – jag har många roller. Redaktör är bara en bland dem. Att välja en signatur till kolumnen blir svårt. En skidåkande mamma som jobbar som redaktör? Kanske. För mig har det egentligen inte så stor betydelse vilken titel eller signatur som står skrivet längst ner. Jag har alltid intresserat mig mera för människan bakom alla roller. Under årens lopp har jag gjort otaliga intervjuer med människor i olika positioner i vårt samhälle – allt från missbrukare till ministrar och personer som inte har ett talat språk. För mig har det alltid varit en självklarhet att bemöta alla med samma respekt och värdighet oberoende av status eller roll i samhället.

Jag minns en gång då jag skulle göra en intervju med en högt uppsatt företagsledare och en före detta kollega nervöst frågade mig om jag hade tänkt igenom hur jag skulle inleda vår konversation. Säkert en befogad fråga, men ändå så onödig. Denna företagsledare var – precis som jag så många gånger förr konstaterat – en helt vanlig människa. Bakom den tygstärkta kragen och de blankputsade skorna fanns en trevlig familjefar. Intervjun blev alltför lång, men jag var oerhört tacksam för att ha alla de referensramar jag samlat på mig och den erfarenhet alla mina roller gett. En annan gång skulle jag intervjua en servicetagare med funktionsnedsättning och jag var nervös ifall vi skulle hitta ett gemensamt språk och överhuvudtaget förstå varandra. Efter att vi båda glömt bort våra roller var nervositeten som bortblåst och det behövdes inte så många ord för att vi skulle förstå varandra. Idag är vi goda vänner.

Den vita läkarrocken symboliserar en viss auktoritet och ett visst signalvärde. Som barn trodde jag nog som många andra att doktorn kan göra alla sjuka människor friska liksom jag trodde att de som har makten i vårt land med säkerhet vet hur landet ska styras. Som vuxen är jag inte lika övertygad om detta längre. Vi vet att det bakom varje utexaminerad läkare finns en människa som kan göra felbedömningar, att det bakom varje ledare finns en människa med sina egna, oanade agendor. Jag har alltid varit nyfiken till min natur och tyckt att det är spännande att försöka lista ut människors agendor. Det intressanta är inte rollen, utan människan bakom den.

Mina egna roller har medfört vissa uppoffringar. Jag har många gånger fått frågan om hur jag får jobb, träning och familjevardag att gå ihop, och ja, det är ett evigt pussel. Idrottssatsning, familj och heltidsjobb medför onekligen vissa uppoffringar och sällan är man tillräcklig i alla roller.

Här på PK har vi i våra redaktörsroller gjort vårt yttersta för att ni läsare ska få njuta av ett fullspäckat temanummer med sikte på sommaren. Ni får bland annat bekanta er med två fina utflyktsmål i Nagu – Vargberget och Smörasken. På vägen till utsiktsplatserna kan man stanna vid Heidis stall som nu mera finns på promenadavstånd från Kyrkbacken. Detta och mycket mera bjuder vi på.

Med sommaren i sikte!

Malin Johansson
Ny redaktör på PK

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*