Marie, Nicolas och Totte njuter av lugnet på sitt hygge i Pargas

brygga, man och kvinna
Sommarparadis. På sommarstugan i Sildala har Marie Robertsson och Nicolas Larsson samt hunden Totte sitt hygge. Bild: Malin Johansson.

I Sildala i Pargas har tre Stockholmare hittat lugnet – kontrasten är stor till vardagens puls hemma på Södermalm.

Det är en solig söndagsförmiddag i september och vinden är fortfarande ljum. På verandan står Cairnterriern Totte och hälsar mig välkommen till Sildala och den röda, lilla stugan Villevalla. Inne i den 45 kvadratmeter stora stugan puttrar kaffet och Marie Robertsson och Nicolas Larsson sitter i det mysiga lilla köket med gröna dörrar och njuter av söndagslugnet. Kontrasten till vardagslivet hemma på söder i Stockholms innerstad är stor.

– Det är en stor kontrast då man kommer hit, det är kanske därför vi uppskattar lugnet så mycket här säger Nicolas som har bott hela sitt liv i Stockholm.

Fick ärva släktstället

Marie däremot är uppvuxen i Skräbböle i Pargas och flyttade till Stockholm 2010 efter sina studier. Paret träffades redan 2007 och gifte sig år 2013 och har sedan dess bott i Sverige. År 2015 fick Marie ärva släktstället i Sildala efter sin pappas farbror Göran och han fru Maj, efter det har Villevalla varit Maries och Nicolas sommarparadis i Pargas. Stugan byggdes i början av 1960-talet.

– Det är roligt att ha Pargaskopplingen kvar, mina barndomssomrar spenderade jag antingen här eller på min mommos och moffas stuga, säger Marie.

Strandtomten är cirka 1500 kvadratmeter stor och delas av en väg som går ner till en privat brygga. Då Marie och Nicolas tog över stället år 2015 hade de förra ägarna inte gjort just någonting på varken gården eller huset på närmare 20 år.

– Gården var kaotisk och igenväxt, vi har rensat jättemycket, trimmat klippt och fixat gräsmattan på nytt, säger Marie.

kösbord
Morgonstund. Med en kopp nybryggt kaffe njuter Marie och Nicolas i köket med havsutsikt. Totte har också en given plats vid köksbordet. Bild: Malin Johansson.

Firar midsommaren i Finland

Maries mamma Lola och pappa Leo som bor i Pargas tillbringar också mycket tid på Villevalla och som pensionärer har de gott om tid att sköta om trädgården och allt annat som behöver göras på stugan. Det är Marie och Nicolas tacksamma för då de själva bor i Sverige. En tradition är att alltid fira midsommaren i Sildala och förutom sommarsemestern, tillbringar de ofta någon helg på våren och hösten på sitt hygge. De är sedan en lång tid tillbaka inbitna campare och den här sommaren förverkligade de en långvarig dröm och skaffade sig en egen husbil.

– Med husbilen ser man nya platser, här uppskattar vi lugnet, förklarar Nicolas.

Både Nicolas och Marie har gröna fingrar och visar runt i den fina trädgården. Bakom den röda lilla stugan uppenbarar sig olika planteringar med allt från körsbärsträd som Marie har fått som 30-års gåva till vackra perenner, ett potatisland, blåbärs- och hallonbuskar, rabarber och pallkragar. På framsida av huset visar Marie upp sitt senaste trädgårdsprojekt som är ett rosenland och Nicolas visar upp en lång rad med nyplanterade granar.
På framsidan av huset möts man av en hisnande havsutsikt och brygga.

Viken är rätt så gyttjig och Marie och Nicolas har därför fyllt på med sand. Marie ”suppar” gärna på sin paddelbräda och då följer också Totte gärna med ut på en tur.

– En bastu finns också på önskelistan, säger Marie, men konstaterar att det beslutet får växa fram.

Förknippar Pargas med avkoppling, natur och familj

arie gillar också att segla och det är havet och naturen hon i första hand förknippar med sin barndomsstad Pargas. Hon brukar segla tillsammans med sin bästa vän som har en egen segelbåt. Nicolas förknippar i sin tur Pargas med avkoppling, natur och familj och som den ivriga långdistanslöpare som han är blir det många löpturer i näromgivningen. Igår tog Marie sig en tur i svampskogen tillsammans med sin pappa.

Inne i den röda stugan finns det inte mycket kvar av de ursprungliga ytorna – så gott som alla ytor är förnyade förutom golvet i det stora vardagsrummet. Marie har varit mån om att bevara detaljer som påminner henne om sin barndom, bland annat de gröna vackra trädörrarna i köket har fått stanna kvar. Köket är bevarat men uppdaterat med nya måttbeställda dörrar från lokala snickeriet. Även fönstren har man förnyat.

– De gamla fönstren höll på att ramla i famnen på en, säger Marie och skrattar åt minnet.

Barndomsminne. De gröna dörrarna i köket är ett kärt barndomsminne för Marie. Bild: Malin Johansson.

Paus från renoverings- och talkoarbete

Maries mamma Lola har även målat fasaden och taket är uppdaterat då man upptäckte att det fanns ett läckage. I år är det första sommaren på länge som paret har tagit paus från allt renoverings- och talkoarbete.

– Man måste ju njuta också av allt det fina jobb som man har gjort, konstaterar Marie.

Innan det är dags att ta båten hem till Stockholm senare på kvällen, blir det ett besök hos Maries 93-åriga mormor i Munkviken. Att träffa släkt och vänner är en given sak för Marie och Nicolas då de befinner sig i Finland.

Nicolas Larsson
Ålder: 39
Bor: född och uppvuxen i Stockholm
Utbildning: examen inom detaljhandeln från Stockholms universitet
Jobbar som: kommersiell chef på Dagens Nyheter och domänledare inom Bonnier News
Intressen: campingliv, vandring och långdistanslöpning

Marie Robertsson
Ålder: 36
Bor: i Stockholm, uppvuxen i Skräbböle i Pargas
Utbildning: Kandidatexamen inom turism och Hospitality Management  (restonom från Novia)
Jobbar som: Senior Director Strategic Partnerships på Radisson Hotel Group
Intressen: campingliv, vandring

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*