Maten inom äldreomsorgen i Pargas

Äldreomsorg. ÅU (16.12.2021) skriver om den enkät som har gjorts angående maten inom äldreomsorgen i Pargas. I enkäten deltog avdelningarna vid hälsovårdscentralerna, Björkebo i Pargas, Grannas i Nagu, Regnbågen i Korpo, Fridhem i Houtskär och Aftonro i Iniö.

Enligt resultaten och analysen av matsedlarna är ett faktum att proteinhalten i de äldres mat inte är tillfredsställande. Det serveras ofta gröt, buljongbaserande soppor med krämer, fisk i form av fiskpinnar eller -bullar, sparsamt med pålägg och ost och ensidiga grönsakstillbehör. Matsedlarna ses som enformiga och flera rätter som de äldre önskats saknas helt.

I enkäten finns inte ett enda beröm från något av verksamhetsställena i Pargas, Nagu eller Houtskär.

Äldreomsorgschef Ulrika Lundberg i Pargas är glad att enkäten om maten på stadens äldreboenden gjorts, efter som den bekräftar det budskap som personalen och ansvarspersonerna kommit med. Utvärderingen bekräftar det man inom äldreomsorgen känt på sig och det som personalen också har hört av klienterna.

Frågan är nu: Varför har man inte gjort något om man känt till problemet?

Som Pargasbor får man skämmas över att vi inte har råd att bättre ta hand om våra äldre i hela Pargas.

Vi har ju råd att satsa 22 miljoner euro på skolor och kanske det blir ännu mer innan bygget är färdigt. Visst är de viktiga skolorna, men även vi äldre är viktiga skattebetalare för kommunen.

Här kommer man in på ett annat problem också. Är det bra för kommunen att ett parti har majoritet i kommunen, för i det här fallet har man inte gjort något fast man nog känt till problemet även där?

Vad jag har förstått så har Kimitoön gått in för att laga maten i egen regi. Här kunde Pargas ta efter och börja tillverka maten i egen regi också. Då kunde vi få både glada och nöjda användare.

Den 23 januari 2022 har vi välfärdsområdesval i Finland och då får man hoppas på att man inte väljer in sådana personer som i dag har hand om Pargas socialbudget.

Med en önskan att maten blir bättre på äldreboendena i hela Pargas!

Stig Engman

Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*