Mattias Gestranius: Min största dröm är att döma ett Pargasderby i sommar

I full fart. Mattias Gestranius fick äran att döma matchen mellan Arsenal och Manchester City på Olympiastadion i Helsingfors den 10 augusti 2013. Foto: Privat
Pargas har redan en längre tid varit fotbollsdomarnas huvudstad i Finland. Här bor två Fifa-domare som dömer internationella matcher: Mattias Gestranius och Lina Lehtovaara.
Åbo blev igen den finländska fotbollens huvudstad i oktober, då TPS avancerade tillbaka till fotbollsligan, men Pargas har som sagt redan länge varit domarverksamhetens huvudstad.
– Visst är det en rätt stor grej att det kommer två domare som dömer på den här nivån från en så här liten ort, säger Gestranius med en lindrig – men välförtjänt – stolthet i rösten.
Enligt det europeiska fotbollsförbundet UEFA:s statistik har Gestranius nu dömt 43 internationella matcher, varav 21 i Europa League. Den senaste av dessa kom för en dryg månad sedan i Aten där AEK och Rijeka möttes. Matchlistan hade sannolikt varit längre om Gestranius inte tvingats till en lång paus i och med överträning. Pausen ledde bland annat till att han missade ett par VM-kvalmatcher.
Gestranius har under flera års tid varit landets främsta fotbollsdomare. Nästa år dömer sammanlagt fem manliga och tre kvinnliga domare från Finland internationella matcher.
– Fifa bestämmer på landsnivå hur många internationella domare varje land kan ha, och för Finlands del är siffran fem. Dessutom delas domarna in i fyra kategorier: elit samt 1-3. Jag är den enda finländska domaren i kategori 1, säger Gestranius.
Förutom Gestranius har Antti Munukka, Jari Järvinen, Ville Nevalainen och som ny inför nästa säsong också Petri Viljanen beviljats Fifa-status av de finländska herrarna. Damdomarna är Lina Lehtovaara, Ifeoma Kulmala samt som ny Hanna Kapiainen. Förutom huvuddomarna finns åtta assisterande herrdomare och fyra assisterande damdomare med på Fifas lista.

För det första skulle det vara fint att få döma i Champions League, och inte skulle det vara helt otänkbart med ett EM- eller VM-slutspel heller.

I år har Gestranius kunnat fokusera blott och endast på domararbetet, eftersom bollförbundet förra våren anställde honom och Antti Munukka som domarutvecklare.
– Min arbetsvecka på bollförbundet består av 25 timmar varav 7 timmar per vecka är avsatta för träning, resten är kontorsjobb. Nu då säsongen spelmässigt är över, gör jag också en del annat jobb vid sidan om. Tävlingssäsongen inleds igen i januari med Finska cupen och förhoppningsvis blir det Europa League igen i februari-mars, fortsätter han.
En vanlig matchresa i Europa League går redan på rutin. Informationen om matchen kommer ungefär två veckor innan och på måndag innan matchveckan kommer flygbiljetterna. Resan till matchorten inleds på onsdag (Europa League-matcherna spelas torsdagar) med morgonflyget till Stockholm, där gruppen samlas. Förutom Gestranius hör extradomarna (på kortsidan) Antti Munukka och Dennis Antamo, assisterande domarna Mikko Alakare och Jan-Peter Aravirta samt fjärdedomaren Jukka Honkanen alltid till teamet.
Då sextetten anlänt till spelplatsen träffar de den lokala kontaktpersonen och genomför ett träningspass på kvällen på matcharenan. Dessutom kalibreras domarnas mikrofonsystem. Efter det följer middag och följande morgon matchgenomgången med matchdelegaten, lagens representanter samt övriga ur arrangörsstaben.
– Nuförtiden deltar inte huvuddomaren längre i de här mötena, utan det är fjärdedomaren som har den uppgiften. Efter det inleds förberedelserna för kvällens match som förhoppningsvis alltid är den tidigare och inte den som har avspark klockan 22.05, säger Gestranius.
Som erfaren domare kan Gestranius blockera ut det som händer på stadion och enbart fokusera på matchen, trots att man står framför 52 000 skränande åskådare.
– Några gånger har det varit rätt tufft. Till exempel för några år sedan i Warszawa, då hemmalagets supportrar som är kända som tuffingar höll låda, brände bengaler och så vidare. Också den “gula väggen” i Dortmund är ett kapitel för sig, trots att jag inte under själva matchen noterade den alls. Då jag senare såg matchen på dvd kunde jag konstatera att var hade jag riktigt varit, skrattar han.
Riktigt alla gånger har det inte gått som på Strömsö. År 2010 i Frankrike var han för ung och oerfaren i en stor match – och det gick inte så bra.
– Det berodde på mig, inte på matchen, säger Gestranius.
Han fyller 40 nästa sommar och i och med att åldersgränserna för domare slopats finns det gott om aktiva år kvar. Likaså önskedrömmar:
– För det första skulle det vara fint att få döma i Champions League, och inte skulle det vara helt otänkbart med ett EM- eller VM-slutspel heller. Förutsatt att man hålls i skick. Lyckligtvis har Jari Uotila från Salo samarbetat med mig kring nervbanemassage, säger Gestranius.
Då det trots allt handlar om en Pargasdomare, kan man inte heller förbise den lokala fotbollen.
– Det är fint då vi i sommar får se äkta lokalderbyn i Pargas. Det kommer säkert att vara gott om folk på Pajbacka och en fin stämning. Min största dröm just nu är att få döma åtminstone den ena av sommarens derbymatcher, avslutar Gestranius.
Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi
översättning Mikael Heinrichs