Mbi är nu Skärgårdens kombi

Kursstart. Rektor Cecilia  Hindersson och institutssekreterare Katja Lundström. Foto: Leena Lehtonen.
Kursstart. Rektor Cecilia Hindersson och institutssekreterare Katja Lundström. Foto: Leena Lehtonen.
Väståbolands medborgarinstitut och Saariston kansalaisopisto har kombinerats och heter nu Skärgårdens kombi – Saariston kombi. I fredags damp höstens kursprogram ner i postlådorna och från och med nästa måndag kan man anmäla sig till höstens kurser.
Kursprogrammet är tvåspråkigt och många av kurserna är likaså tvåspråkiga.
Rektor Cecilia Hindersson berättar att man nu kan lära sig svenska och finska som tandemundervisning.
Är man svensk talar man t.ex. finska med en person som har finska som modersmål och senare under träffen byter båda till svenska.
– I Norrgårds konstklinik ordnas också ett språkcafé, Café Norris, där man utvecklar sina kunskaper i finska respektive svenska.
Tvåspråkigt är även stickcaféet på konstkliniken.
– Vi försöker följa nya trender och helst vara steget före, konstaterar Cecilia Hindersson.
Helt nytt är samarbetet med österbottniska institut och Kimitoöns vuxeninstitut. Kurserna som är nätkurser, handlar bl.a. om digisystemkamera, bildhantering och photoshop, yoga och flerfärgsvirkning.
Institutet ordnar även i höst seniorföreläsningar i samarbete med svenska pensionärsförenigen. Om sjöfart i den åboländska skärgården respektive passagerarbåttrafiken på Ålands hav föreläser läkare och författare Gustav Wickström och journalist och översättare Pekka Sörensen.
I institutets regi verkar flera körer där man kan sjunga både klassiskt och nyare repertoar. Pargas amatörorkester ger i samarbete med kombi en Sibelius-konsert den 15 september. Det blir också föredrag och pianospel med Folke Gräsbeck.
Nytt i år är rockis i Malms skola med Charlotta Wiklén för årskurserna 1-2 och 3-4. Man lär sig spela i band och grunderna i takt och rytm. Inga förkunskaper behövs.
Matkurserna är omtyckta och även i höst kan man lära sig tillreda läckra rätter från när och fjärran, såser och bakning. En virtuell vinprovning pågår i november med Anna Lindström och i oktober-november håller hon en kurs om europeiska viner på Norrgårds.
Efter mat och dryck i det tryckta kursprogrammet kommer motion och träning. Det är många danskurser från folkdans för vuxna till hip hop för ungdomar, gymnastik, konditionsboxning, stretchning och familjemotion.
Anmälningstiden börjar måndag 24 augusti klockan 8. Man får gärna anmäla sig via webbsidan, kombi.pargas.fi, eller genom att besöka kansliet eller ringa.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi