Med fokus på motionsglädje

Familjemotionskväll. Aija Mäkinen är en av arrangörerna.

Pargas stad ordnar i samarbete med LiikU en familjemotionskväll i slutet av maj. Målet med familjemotionskvällen är att uppmuntra familjer till rörelse och hjälpa dem att hitta en hobby eller motionsform. Under kvällen vill man lyfta fram Pargas idrottsföreningsverksamhet och man har bjudit in alla föreningar i Pargas att presentera sin verksamhet. Evenemanget äger rum 17 maj i Malms skola, främst utomhus, klockan 17-19.

All rörelse är bra

Aija Mäkinen, som jobbar inom småbarnspedagogik i rörelse i Pargas, är en av arrangörerna tillsammans med Patri Filatoff som jobbar som idrottsinstruktör i staden. Man kommer att ordna olika aktivitetspunkter under kvällen där barnfamiljer kan röra på sig tillsammans. Samtidigt ges föreningarna möjlighet att presentera sin verksamhet. Evenemanget är gratis för alla och målgruppen är barnfamiljer med barn under skolåldern och lågstadieåldern. Filatoff kommer att berätta om vad staden har att erbjuda i motionsväg och utvecklingschef Anna Blomroos från Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu r.y., Liiku, presenterar förbundets verksamhet.

Mäkinen lyfter fram vikten av att hitta ett sätt att röra på sig för alla och betonar hur viktigt det är med motionsglädje. Hon säger att all rörelse är bra och påpekar att det inte behöver vara krångligt att motionera tillsammans med familjen. Just nu har hon ett projekt på gång med ryggsäckar som kommer att delas ut till alla daghemsgrupper i Pargas.

– Inne i ryggsäckarna kommer att finnas en tärning med olika förslag till rörelser som stöder grundmotoriken hos barn. Sedan får alla barn i gruppen turvis ta hem ryggsäcken och tillsammans med familjen testa på de olika övningarna.

Skogen är en bra miljö att röra på sig i

På Mäkinens bord just nu finns också ett projekt med kartor för alla kommunområden i Pargas som beskriver vad det finns för olika motionsmöjligheter, som till exempel lekparker och naturstigar. Inom projektet småbarnpedagogik i rörelse har man också gjort olika videon med tips på rörelser som familjer lätt kan göra hemma. Mäkinen påpekar att det inte handlar om att man inte skulle veta hur man ska röra på sig, utan snarare handlar det om att man inte tar sig tid.

– Skogen är en jättebra miljö att röra på sig i. Alla rör på sig på något sätt. Vuxnas närvaro är också viktigt.

Anna Blomroos lyfter i sin tur fram familjens viktiga roll då det gäller att skapa en livsstil där rörelse hör till vardagens rutiner.

– Utevistelse och att röra på sig tillsammans med familjen är medvetna val, genom vilka barnen lär sig att rörelse hör till vardagslivet. Målet med familjemotionskvällen är just att uppmuntra familjer att röra på sig tillsammans.

Liiku är en idrottsorganisation som grundades 1993 och som är verksam i Egentliga-Finland och Satakunta. Organisationen har som grunduppgift att främja idrottskulturen och välmåendet, främst bland barn och unga samt deras familjer.

Malin Johansson

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*