Medeltiden återskapas i Pargas kyrka

en man och två kvinnor vid altaret i en kyrka
Kaplan Jari Heikkilä, kantor Anna Satomaa och Uli Kontu-Korhonen medverkar. Foto: Carina Holm

På lördag den 9 oktober klockan 19 återskapar den finska församlingen i Pargas en medeltida stämning i Pargas kyrka med musik som framförs på instrument från medeltiden och böner på latin.

Kvällen går under namnet ”Stella Splendens”, strålande stjärna.

– Musiken står i fokus och kyrkan är upplyst endast av levande ljus. Syftet är att skapa samma stämning i kyrkan som på medeltiden, säger kaplan Jari Heikkilä, som är insatt i Pargas kyrkas medeltidshistoria.

Han säger att Pargas kyrka är en av de äldsta medeltida kyrkorna i landet, med anor från 1300-talet. På den tiden fanns det färre fönster än i dag och inga bänkar. De kom först senare då man började predika i kyrkan.

– På medeltiden var kyrkan mer katedralaktig, säger Heikkilä, och eftersom sång hörs bättre än tal sjöng prästen nästan allt.

Fader vår på latin

På lördag kommer han att läsa Fader vår och välsignelsen på latin. Välkomstorden hålls på finska och svenska, och musiken har huvudrollen.

Yrkesmusikern Uli Kontu-Korhonen som är specialist på medeltida instrument medverkar.

Hon spelar bland annat på en liten bärbar orgel med bälg, en portabel organetto från 1200-talet.

– Medeltiden, som sträckte sig från 500-talet till 1500-talet, var allt annat än tråkig! säger hon och spelar så att kyrkan fylls av musik.

Hon spelar också bland annat på en dulcimer, ett stränginstrument som påminner om en kantele.
– De här instrumenten hör hemma i en medeltida kyrka. De är gjorda för medeltida kyrkor och behöver rätt akustik. De innehåller många ljud samtidigt. Många tror att medeltiden var mörk, men den medeltida musiken var färggrann!

Hon har i många år uppträtt med gruppen Oliphant, specialiserad på medeltida musik.

 

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*