Mordmysterium ute i Muddais

De populära rymningsspelen har nu fått fotfäste också i Pargas, där en gammal husvagn på landsbygden är skådeplats för ett mordmysterium.
En promenad ute på landsbygden tar en plötslig och otäck vändning. En övergiven husvagn bär spår av ett blodbad. Plötsligt är du inne i vagnen och dörren är låst och reglad. En timer kopplad till en bomb tickar obönhörligt neråt från 60 minuter. Den enda kontakten till yttre världen är en knastrande walkie-talkie där man kan be om hjälp och tilläggstips vid behov.
Där har vi utgångsläget i Escape Room Archipelagos första rymningsspelscenario The Caravan Murders.
– Jag har redan nu långt gående planer på en annan satsning också, nämligen Escape The Room Anywhere. Det handlar om att vi tar rymningsspelet till kunden, till exempel hem till lägenheten, till en arbetsplats eller nåt annat ställe som de väljer, berättar Daniela Strandberg som tillsammans med sin man Peter Isberg grundat ett företag för att – bland annat – driva den här verksamheten.
Hon fastnade direkt för konceptet efter att ha prövat på ett spel i Åbo.
– Vi klarade inte oss ut den gången, men direkt efteråt konstaterade vi att det här kunde man faktiskt försöka göra själv också, berättar Daniela.
Det första problemet var platsen. Det var självklart från början att det inte är aktuellt med att hyra ett utrymme för det här ändamålet. Men sedan kom man på idén med en husvagn. Sagt och gjort. Husvagnen årsmodell 1977, som kärleksfullt döpts till ”Långe Jan”, hämtades från Kihniö och jobbet med att bygga spelrummet körde igång.
Från mars till juli pågick brainstormingen och två olika alternativa idéer jobbades fram. Till slut föll valet på husvagnen, men det andra alternativets planer har också de levt kvar och kanske blir verklighet i nåt skede.
– För knappt två veckor sedan hade vi den första testgruppen i husvagnen och efter det har vi haft ytterligare två testgrupper. Några små brister hittades och några förbättringsförslag dök upp. De första kunderna hade vi i förra fredagen, berättar Strandberg.
Husvagnen skiljer sig kanske främst från andra rum i att det faktiskt är en husvagn. Med allt vad det innebär.
– Vad jag har sett och hört är en skillnad också det att själva uppdraget rätt långt fokuserar på bakgrundsstoryn. Vad jag har förstått är rummet dessutom av det svårare slaget, eller det säger åtminstone de i testgrupperna som tidigare varit med, säger Strandberg.
Konceptet med rymningsspel är en del kriminalserie på tv, en del gammaldags hederligt ”point-and-click”-äventyrsspel på datorn och framför allt en gedigen samarbetsövning.
– Man lär känna varandra på ett helt annat sätt än man annars gör det, man lär sig garanterat nya sidor av varandra i de här situationerna, säger Strandberg som till vardags jobbar som speciallärare vid Malms skola.
Husvagnen lämpar sig i princip för 2-4 personer, med flera än så kan det bli rätt trångt. Den rekommenderade åldersgränsen är 15 år, yngre deltagare ska helst delta med sina föräldrar.
– Kundunderlaget i Pargas är förstås en utmaning i och med att man i princip bara kan spela ett visst rum en enda gång, men å andra sidan kan det vara rätt exotiskt för en Åbobo att komma ut till Pargas och en god bit ut på landsbygden dessutom, säger Strandberg.
Husvagnen, den ligger nästan längst ut på Östernäsvägen i Muddais, drygt tio minuters bilväg från centrum.
– Många har talat om att de vill gärna bli uppskrämda under spelet, så vi får se vad framtiden bär med sig. Det här spelet är inte särskilt skrämmande, men det andra konceptet vi har funderat på kan mycket väl ha mera sådana drag, berättar hon utan att avslöja desto mer. Ännu.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi