Möviken runt firar 50-årsjubileum – ”Många har det som tradition”

Taggade arrangörer från Niffen. Mirella Uddström (f.v.), Pia Snickars, Livia Karlsson, Sigrid Karlsson, Henry Karlsson och Rasmus Friman. Bild: Malin Johansson.

Som traditionen påbjuder arrangeras Möviken runt den första lördagen i juli. I år är det 50:e gången som Nagu IF står som arrangör för det populära löpevenemanget.

År 1973 löpte man för första gången Möviken runt i Nagu. Då var rutten en annan än vad den är i dag och aningen kortare. Nagubon Henry Karlsson var en av de som då stod på startsträcket.

– Det var jättevarmt och då jag tillsammans med två andra pojkar kom till Mövikskurvan tog vi oss ett dopp, minns Henry och skrattar.
Alla tre gossarna löpte sedan samtidigt i mål. Sedan år 1973 har Möviken runt ordnas med undantag för coronaåren år 2020 och 2021.
Då man har gjort upp om medaljerna i Möviken runt har solen allt som oftast gassat från en klar himmel och ingen har behövt frysa. Arrangörerna Mirella Uddström, Pia Snickars och Rasmus Friman från Niffens styrelse berättar att det flera år har varit mycket varmt väder och utmanande för löparna i värmen.

– Det är viktigt att komma ihåg att dricka tillräckligt, påpekar Snickars och lyfter fram att man kommer att ha tre vätskestationer under loppet.

Loppet är 10,7 kilometer långt och löps på varierande underlag, både på grus-och asfaltvägar. Sammanlagt tre gånger har rutten ändrats under årens lopp.

Motionsklassen startar klockan 11 och tävlingsklassen klockan 12. Dessutom har juniorer upp till 11 år sin egen tävling – Minimöviken som är cirka 3,6 kilometer lång.

– År 2017 ordnade vi första gången Minimöviken, berättar Snickars som är eldsjälen bakom barnens lopp.

I år då man löper Möviken runt för 50:e gången lördagen den 6 juli kommer man att ha en fyrfaldig OS-guldmedaljör på plats. Det är Lasse Virén som får äran att dela ut medaljerna. Inbjudna gäster är också banrekordshållarna Niklas Wihlman och Anne-Mari Hyryläinen. Hugade aspiranter kan försöka slå Wihlmans rekordtid som är 34.33 och Hyryläinen har tagit sig runt Möviken på 37:36. Innan start kommer Skärgårdshälsan med Marika Melkko i spetsen att dra en gemensam uppvärmning för alla deltagare.

Deltagarantalet brukar vara drygt 200

Bland deltagarna brukar finnas både ortsbor och sommargäster och många är de som besöker evenemanget varje år.

– Många har det som sin tradition, säger Friman och berättar om ett par som varje år kommer med husbil och övernattar vid Nagu idrottsplan.

Deltagarantalet brukar vara drygt 200 och arrangörerna hoppas att även motionärer dyker upp under jubileumsloppet.

– Om man inte vill springa eller gå, kan man alltid komma på en kopp kaffe och heja på de som deltar, hälsar Snickars.

Styrelsen riktar ett stort tack till alla som genom åren ställt upp med hjälpande händer och lyfter fram att utan talkoarbetet skulle man inte kunna arrangera loppet år efter år.

Förhandsanmälan till loppet kan göras via Nagu IF:s webbsida: https://naguif.idrott.fi/moviken-runt/ Man kan anmäla sig på plats och ställe senast en halv timme innan start. Adressen är Nagu sportplan, Parkvägen 24, 21660 Nagu. Bland samtliga deltagare lottas det ut vinster som sponsorerats av lokala företag.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*