Musik och dans då skolorna firade

Skolorna tillsammans. Så här såg det ut på centralidrottsplanen förra torsdagen. Foto: Johan Ljungqvist
Så gott som alla skolelever och studerande i Pargas skolor samlades förra torsdagen på centralidrottsplanen.
Det var egentligen bara Utö som saknades av logistiska skäl, eftersom det hade krävt en övernattning på fastlandet då sjöresan med m/s Eivor tar 4,5 timmar per riktning.
Orsaken till att skolorna samlades var att tillsammans uppmärksamma Finlands självständighets 100-årsjubileum. Säkerhetspådraget var enormt med avstängda vägar och flera polisbilar. Enligt förhandsuppgifter skulle närmare 2 000 elever och studerande (grundskolor och gymnasierna) samt ca 200 lärare delta i evenemanget som den här gången var menat enbart för skolorna själva – publikläktaren gapade för det mesta tom förutom några inbjudna gäster och representanter för media.
Det var första gången någonsin som hela skärgårdsstadens elever ända från Iniö till Pargas samlades på ett och samma ställe.
Man hade byggt upp en stor scen på ena kortsidan av planen där 14 elever i Musikinstitutet Arkipelag – alla med koppling till någon av de deltagande skolorna – stod för musiken. Tre dansare från Arkipelag medverkade också.
De mest långväga deltagarna kom från Iniö skola, där rektor Lotta Lindberg-Jaakkola hade med sig fjorton elever och två andra lärare. Deras resa från Norrby i Iniö startade redan tidigt på morgonen.
– Vi tog 7.30-färjan över till fastlandet och räknar med att vara tillbaka hemma senast klockan 16. Vi har elever från förskolan ända till årskurs nio med oss, berättade hon.
Litet nervöst medgav eleverna att det var innan evenemanget, men de såg åtminstone fram emot att få dansa.
Kirjalaeleverna Catina, Jamilah, Lucas och Sebastian var ivriga innan tillställningen.
– Här kommer nog att vara mera folk än det brukar på fotismatcherna, konstaterade fjärdeklassaren Lucas bestämt.
Vi tror nog att allt kommer att vara jätteroligt, sade alla fyra.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi