Musikinstitutet och bildkonstskolan firar med annorlunda elevkonsert

Musikinstitutet Arkipelag och Åbolands bildkonstskola KonsTila firar 40 år av verksamhet med att ordna en annorlunda, tvärkonstnärlig elevkonsert som streamas på Arkipelags YouTube-kanal den 26 maj. Den klassiska musiken som framförs av musikelever sammanvävs med konst gjord av konstskolans elever.

Konserten med mediakonst framförs i Pargas idrotts- och ungdomsgårds kultursal och kommer att bli en medryckande helhet. Mediakonsten projiceras med fem projektorer på olika ytor på scenen. Bilderna rör sig, flyger, växer, skapar en scenisk upplevelse, framhäver konsertens innehåll och binder samman musikframträdandena. Dessutom används ljusteknik som reagerar på instrumentalistens intensitet och ändrar ljussättningen och stämningen därefter. Konserten kommer att streamas oberoende om restriktionerna tillåter konsertpublik eller inte.

Idén föddes under workshop

Musicture fick sin början då kulturskolorna träffades 2019. Grundskolelever i Pargas fick under ledning av lokala kulturaktörer delta i olika verkstäder. Arkipelags musikfärdighets- och pianolärare Micaela Sundström träffade KonsTilas bildkonstlärare Stella Tiisala vid lunchbordet och diskussionerna kom igång.

– Vi funderade att föreställningarna med danselever och band ofta har både extra ljus och andra härligheter. Det har sällan elever som spelar klassisk musik, berättar Sundström.

– Då vi är grannar med bildkonstskolan, kläckte vi idén att vi kunde göra något åt saken tillsammans. Stella hade många idéer och kom genast att tänka på att man kunde samarbeta med mediakonstnären och animatorn Fanni Maliniemi.

En musikalisk tidsresa

Konserten följer musikhistorian på ett ledigt sätt och bjuder på toner från tidig klassisk musik till modern. Konserten med bilder är skapad av barn, unga och vuxna tillsammans.

– I konserten kan man se resultatet av långsiktiga studier, då både barn, unga och vuxna elever fungerar både som uppträdande och framställare av bildmaterial. Vi vill ändå poängtera att man kan börja studera musik och bildkonst även i högstadieålder, berättar Tiisala.

Numa Films Fanni Maliniemi ansvarar för animeringen och videomappingen som väcker konstverken till liv på scenen. Artturi Elovirta Innovations sköter om ljus och streaming.

Kring 100 elever deltar i förverkligandet av konserten.

Svenska kulturfonden, Alli Paasikiven säätiö, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, William Thurings stiftelse och Pargas stad har stött projektet.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*