Något att vara stolt över

Leena Lehtonen.
Under veckan har vi fått höra att Finland föll en plats nedåt på listan om världens minst korrumperade länder. Nu är vi på tredje plats efter Danmak och Nya Zeeland. Men tredje platsen är väl inte fy skam.
Det som vi verkligen kan vara stolta för –och av många orsaker – är den finska skolmaten. Finland var först ut i världen med gratis skolmat år 1948. Sverige var andra men långt efter oss. Fortfarande är Finland och Sverige de enda länderna i världen där skolelever äter en gratis lunch under skoldagen.
I början bestod skolmaten närmast av rätter som man äter med sked, det vill säga gröt, välling och soppa. Mjölkflaskan tog man med sig hemifrån och mellanmål var okänd. I dag är man bekymrad över det att flickorna inte dricker mjölk.

Skolmaten lagas av proffsen inom branschen och deras arbete kunde uppskattas mera.

I Pargas såg grundskolans matlista ut så här i slutet av januari år 1977: korvgryta och sallad, potatismoslåda med kött och pumpa, italiensk köttgryta, köttbullar och råkost samt fisksoppa och frukt. Tio år senare serverades fiskpinnar och spenatstuvning, potatisbitslåda samt gurka och nektar, gulasch och råkost, siskonkorvsoppa och rågbröd, köttbullar och råkost.
Köttbullar är alltjämt favoriter bland många av dagens skolelever.
Denna vecka fick vi även nya rekommendationer för skolmaten. Man vill servera mera fisk, vitt kött och vegetariska rätter. Målsättningen är att eleverna äter hälsosam och smaklig mat. I rekommendationerna betonas även vikten av den sociala biten: man äter tillsammans i lugn och ro. Det borde reserveras mer tidför skollunchen och den borde serveras under den normala lunchtiden klockan 11-12.
Man anser att det är viktigt att läraren äter tillsammans med eleverna. I Åbo kan föräldrarna passa på och äta skollunch på hösten i sitt barns skola.
Skolmaten lagas av proffsen inom branschen, men det verkar som man inte alltid uppskattar deras jobb tillräckligt mycket. Man beaktar inte det att de lagar smaklig och mångsidig mat av bra inhemska råvaror för en billig peng. Man kunde göra så även hemma: använda inhemska, säsongens råvaror från grönsaker och rotfrukter till fisk. På vardagar kunde man laga gryträtter och soppor som räcker för två måltider. Just nu börjar det vara säsong för lake som är gott både som soppa och stuvning. Under veckoslutet kunde man – gärna tillsammans med barnen – kocka nya och kanske också lite mera exotiska rätter.
Man vill öka vegetariska alternativ i skolmaten med å andra sidan är det många elever som skippar salladen. Man kunde satsa på att laga smakliga och hälsosamma vegetariska rätter hemma – det är ju därifrån matfostran ska komma.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi