När musiken möter verkligheten – eller tvärtom?

Terapi. Att bearbeta sina tankar och känslor i låtform känns bra. Foto: Mikael Heinrichs
Terapi. Att bearbeta sina tankar och känslor i låtform känns bra. Foto: Mikael Heinrichs
Till vardags sjöfart och logistik, på fritiden fullblodsartist. Det är Pargasbördiga Maria Byskata – alias Lily-eM – i ett nötskal.
Du kanske har stött på artistnamnet i något sammanhang på sociala medier eller i någon musiktjänst. De senaste två åren har Maria Byskata vid sidan om sitt ”riktiga” jobb som fartygsoperatör och hamnagent på ett företag i Åbo satsat helhjärtat på att bygga upp sin artistimage som Lily-eM.
Man kan i allra högsta grad kalla henne en ”self made woman” som på egen hand skapat sin musikaliska och konstnärliga profil från noll. Nu är grunden stabil och det finns låtar i musiktjänsterna Spotify och iTunes samt en handfull högklassiga musikvideon på Youtube.
Egna spelningar, inte minst i hemtrakterna, har det däremot varit skralt med – men på den fronten blåser det nu nya vindar.
– Jag har jobbat på musikkarriären seriöst i ungefär ett och ett halvt år nu. Det betyder att jag aktivt jobbat med att utveckla mig själv som både låtskrivare och producent. Nu har jag tagit följande steg och samarbetar med en producent och ljudtekniker som mixar och mastrar mina låtar, säger hon.
Det gäller att ta vara på inspirationen då den faller på. Foto: Mikael Heinrichs
Det gäller att ta vara på inspirationen då den faller på. Foto: Mikael Heinrichs
Grundjobbet är nu rätt långt gjort och det finns tillräckligt med eget material för att aktivt kunna söka spelningar. Just nu är tre inbokade under sensommaren.
– Min första helt egna spelning som Lily-eM blir i Åbo under Konstens natt den 18 augusti och veckan efter det uppträder jag under Culture Recycled i Pargas. I september blir det ännu en spelning på Skärgårdsbaren i Åbo.
Kontrasten mellan ”det riktiga jobbet” och artistskapet är som dag och natt. Hon medger att det ibland känns som att det är två helt skilda personer som lever sina egna liv: Maria och Lily. På gott och ont, ska det tilläggas.
– Sjöfart och logistik är antagligen en av de mest traditionella branscherna som finns. Det handlar mycket om kommersiella frågor, fysik och kalkyler vilket är något helt annat än hippiekonstnärssjälen som bor inom mig.
Men hon trivs med den dubbelrollen. Intellektuella utmaningar varvas med konstnärliga utmaningar.
– Tidvis är det svårt att jonglera, inte minst då det bara finns 24 timmar i dygnet. En klon av mig skulle underlätta det hela rätt mycket, skrattar hon.
Men hon tror stenhårt på att det inte finns några gränser för vad en människa kan klara av. Trots att många påstår annat är det enligt henne möjligt att kombinera dessa två karriärbanor.
– Men visst, ibland har det kommit perioder då jag själv märkt av att det inte går och då gäller det bara att ta en paus med musiken.
Utöver ett heltidsjobb som betyder omkring 40 timmar i veckan, uppskattar hon att artistskapet äter upp ungefär 20 timmar i veckan i snitt. Men kreativiteten går i vågor, vilket betyder att det ibland blir mera och ibland mindre.
– Till exempel i helgen var alla andra på Ruisrock medan jag satte hemma och gjorde musik. Förra lördagen skrev jag en låt i åtta timmar och i söndags gick jag runt på stan och spelade in en video i fem timmar. Det var liksom min helg, skrattar hon.
Resultatet kan för övrigt ses på Lily-eM:s Youtubekanal, videon heter ”Fade Away”.
Lily-eM. Foto: Mikael Heinrichs
Lily-eM. Foto: Mikael Heinrichs
Lily-eM har också medverkat i olika artistsamarbeten, både under eget namn och som anonym ”studiomusiker”. Hon medger att hennes musikaliska mångsidighet tidvis kan vara ett gissel. I marknadsföringen gäller det att ha ett klart och tydligt budskap – som musiker en viss genre – men det är inget för Lily-eM.
– Jag vet att jag har haft svårt att profilera mig. Den ena dagen är det jazz som gäller, den andra aggressiv popmusik. Men om jag måste säga en genre som ska beskriva min musik bäst är det antagligen popmusik med element av elektroniska och organiska sound. Enklast är det väl att säga att jag har en bred repertoar.
Att få vara sin egen herre är a och o för Maria. Som artist och konstnär blir man ofta ifrågasatt och det är många som vill komma med goda råd om än det ena, än det andra.
– I grund och botten är det min musik det handlar om och eftersom jag är soloartist är det jag som trots allt har sista ordet.
Hon kommer från en musikalisk familj. Viljan att uppträda har funnits där hela tiden.
– Redan som 1,5-åring fick familjen agera publik då jag ville uppträda. Jag har en klassisk bakgrund och har studerat piano vid musikinstitutet Arkipelag, men i tonåren började jag märka att jag inte trivdes med att spela andras musik.
Lily-eM. Foto: Mikael Heinrichs
Lily-eM. Foto: Mikael Heinrichs
Då fanns en lärare vid Arkipelag som insåg det och styrde Maria till att börja komponera sin egen musik.
– Han visade mig en cd med musik han själv gjort. Jag blev väldigt imponerad och inspirerad av det, och komponerade min första egna låt som 13-åring.
Men i ett skede var det karriärkvinnan som över. Livet fylldes av studier, språk och jobb. Artistskapet fick ta plats i baksätet. För ungefär två år sedan vände det dock igen. Men vart vill hon nå?
– Min målsättning är att hitta en större publik, att nå ut med min musik. Den bästa känslan som finns är då någon tycker att de känner igen sig i min musik, då den egna musiken berör.
Inspirationen hämtas ofta från det egna livet och saker och ting hon reagerar på i sin omgivning.
– Det handlar mycket om min egen känslovärld och blir samtidigt ett slags terapi. Låten You’re Gone till exempel handlar om människohandel och det blev på sätt och vis mitt inlägg i diskussionen. Samma sak gäller en låt hon för tillfället jobbar på som behandlar flyktingkrisen.
Hon förnekar däremot att det skulle vara ett självändamål och strategiskt val att göra låtar om specifika ämnen. Det bara blir så.
– Allt annat jag gör utanför musiken med att bygga upp min image består däremot helt och hållet av noggrant uttänkta strategiska val.
Musiken publicerar hon på nätet. Soundcloud innehåller mera material än de kommersiella tjänsterna. Flera av musikvideona har hon gjort i samarbete med Rolf Lindblom. I musikvideon till låten Storm (som publiceras inom kort) har hon dessutom engagerat koreografen Karin Eklund och Kashmi Dance Company.
– Så länge ens låtar inte spelas på varje mainstreamradiokanal och man har tio stora spelningar i året lever man inte på musiken i Finland. Men för mig handlar det inte om pengar, utan något helt annat. Å andra sidan har jag nu blivit mogen för tanken att jag faktiskt är berättigad att få betalt för det hårda arbete jag lägger ner.
Plötslig ringer Marias telefon – och ringsignalen är en egen låt.
– Alla uppträdande artister har nog vissa drag av narcissism i sig, men det gäller att hålla den på en hälsosam nivå, skrattar hon.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi