Nära och fjärran då Apertura ställer ut

Ordförandebyte. Foto Aperturas ordförandeskap gick vidare vid årsskiftet då Niclas Rantala (t.h.) bytte plats med vice ordförande Lasse Andersson (t.v.). Foto: Mikael Heinrichs.
Ordförandebyte. Foto Aperturas ordförandeskap gick vidare vid årsskiftet då Niclas Rantala (t.h.) bytte plats med vice ordförande Lasse Andersson (t.v.). Foto: Mikael Heinrichs.
Foto Aperturas årsutställning i gamla kommunalstugan hade vernissage förra torsdagen och sammanlagt ett sextiotal fotografier finns utställda där ända fram till slutet av januari.
Det här är föreningens andra årsutställning, men den här gången är skalan större. Senast det begav sig ställde man ut i stadsbiblioteket, men nu har man mera svängrum.
– Föreningen har ett trettiotal medlemmar och vi ordnar månadsträffar med olika teman. De kan variera från nattljus till rörelse till varma kvällar. Det är varierande och ofta rätt abstrakt, berättar föreningens från årsskiftet färska ordförande Niclas Rantala.
Vid årsskiftet bytte Rantala och nuvarande vice ordförande Lasse Andersson poster i styrelsen.
Bakgrunden till föreningen Foto Apertura är att man ville ha en egen fotoförening i Pargas.
– Gänget bakom föreningen hade redan innan grundandet ordnat två gemensamma utställningar i gamla kommunalstugan. Föreningen är i praktiken öppen för vem som helst. Trots att hemorten är Pargas, riktar vi oss i princip till hela Svenskfinland, säger Rantala.
Åbo Akademi har en egen fotoförening, men vissa kan tycka att det är för studentikos till sitt upplägg. Foto Apertura har medlemmar i alla åldrar och även understödande medlemmar. Ett drygt tiotal brukar regelbundet delta i månadsträffarna.
– Medlem blir man enklast via webben och vi tycker det är roligt om man där också nämner varför man vill bli medlem. Det räcker riktigt bra med ett intresse för fotograferande, påpekar Rantala.
Ljus och skugga. De två översta bilderna är Lasse Anderssons, den nedersta Guy Svahnströms. Foto: Mikael Heinrichs.
Ljus och skugga. De två översta bilderna är Lasse Anderssons, den nedersta Guy Svahnströms. Foto: Mikael Heinrichs.
Förutom månadsträffarna i PIUG och årsutställningarna ordnar föreningen resor och utfärder. För vårens del finns en del fotodagar inprickade redan nu, främst med naturen som tema. Under hösten kommer föreningen att arrangera en fotoresa till Svalbard och en resa till Husö biologiska station på Åland finns också i planerna om allt går väl.
Det har varit fritt fram för medlemmarna att själva välja vilka bilder de eventuellt velat delta med i utställningen.
– Vi har ordnat en workshop kring makrofotografering med en utomstående fotograf som utbildare. Det finns många olika sätt att närma sig makrofotografering, den ena ytterligheten är det knivskarpa, men man kan också fota med mjukare approach, säger Rantala.
Bland annat prov på det kan man se i utställningen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi