Närmare 200 säsongsarbetsplatser presenteras

John Forsman från Pargas stad och Katre Saaremäel från Egentliga Finlands TE-byrå hoppas på många arbetssökande. Foto: Mikael Heinrichs

Pargas stad och Egentliga Finlands TE-byrå ordnar det redan traditionella Starta säsongen-evenemanget i stadshusets fullmäktigesal nästa onsdag den 29 januari. Ett tjugotal arbetsgivare har redan anmält sig och de erbjuder närmare 200 säsongsarbetstillfällen i Pargas och skärgården.

I år är TE-byrån igen mer involverad än de senaste åren i och med att Katre Saaremäel från TE-byrån aktivt bjudit in registrerade arbetssökande från trakten.

– Vi har skickat ut information om evenemanget till ungefär 10 000 av våra kontakter och dessutom personligt bjudit in ett hundratal arbetssökande. Förhoppningen är att arbetsgivare och arbetssökande ska hitta varandra, säger Saaremäel som också marknadsfört evenemanget i Pargas bland annat på ett motsvarande tillfälle i Nådendal nyligen.

Många arbetsgivare vill knyta till sig säsongsarbetskraft i ett allt tidigare skede och rekryteringen avslutas i många fall redan i februari.

– Samtidigt tycker många yngre ofta att det är för tidigt att binda sig redan nu, påpekar hon.

Många nya med

Starta säsongen har blivit ett begrepp i Pargas och många av arbetsgivarna som deltar har varit med i flera års tid. Men glädjande nog har man i år fått med många helt nya arbetsgivare.

– I nuläget har vi 19 arbetsgivare som anmält sig och flera hinner ännu med. Totalt räknar jag till omkring 170 säsongsarbetsplatser som marknadsförs under evenemanget, men de kan bli fler.

Nytt för i år är att vi också fått med flera butikskedjor då både TOK och Tokmanni deltar, säger Jenni Lindroos från Pargas stads ungdomsverkstad Aktiva.

Det är hon och Pargas stads näringslivstjänsters John Forsman som håller i trådarna för arrangemangen.

– Vi har ett bredare utbud av arbetstillfällen i år än vi tidigare haft och har dessutom fått draghjälp av TE-byrån som aktivt har marknadsfört evenemanget med massutskick och inbjudningar, säger Forsman.

– Staden kommer också att vara på plats och har förutom jobb inom olika branscher också 25 sommarjobb för unga födda 2002–2004 som lottas ut. Den elektroniska ansökan till de här utlottningsbara jobben öppnas i samband med evenemanget, säger Lindroos.

Sommarjobbssedlar à 250 euro för två veckors jobb lottas också ut.

– Förra sommaren lottade vi ut 20 sommarjobbssedlar och 15 unga hittade sommarjobb via den, berättar Lindroos.

Rekryteringsinfo som nyhet

Innan Starta säsongen kör igång klockan 15 ordnas ett rekryinfo för arbetsgivare där Saaremäel och Ville Käldström från TE-byrån berättar om vilka stödformer de kan erbjuda till arbetsgivare.  Dessutom kommer Anders Levin att berätta om läroavtal som stöd för rekrytering och Pargas stads sysselsättningskoordinator Minna Lindroos om stadens tjänster för arbetsgivare. Infotillfället avrundas med Anders Fagerlund från Axxell som berättar om kockutbildningen i Pargas.

Tack vare TE-byråns aktivare roll i marknadsföringen hoppas arrangörerna kunna nå också äldre arbetssökande, eftersom en del av arbetstillfällena som marknadsförs under evenemanget riktar sig till sökande över 18 år.

Nöjda arbetsgivare

Paroc har deltagit i Starta säsongen i flera års tid och enligt HR-chef Veera Kraappa har man varje år lyckats hitta åtminstone några arbetstagare genom evenemanget.

– Vi söker semestervikarier till flera avdelningar, bland annat till produktionen, mekaniskt- och el-underhållstjänster, lastningen samt r&D-laboratoriet. Vi hoppas förstås kunna rekrytera sådana som jobbat hos oss tidigare, men tar också nya, säger hon.

Totalt rör det sig om 20–25 arbetstillfällen som ska besättas. Paroc deltar i en del motsvarande evenemang som arrangeras av olika högskolor, bland annat i Åbo och Tammerfors.

– Men lokalt gäller också att vara synlig. För många yngre är det viktigt att kunna jobba på sin hemort och det är alltid kul att få träffa arbetssökande personligen i samband med sådana här evenemang. Man får mer än gärna komma och diskutera med oss och höra sig för om olika arbetstillfällen och hämta sin CV, säger Kraappa.

Richard Smeds i Nagu representerar restaurangerna L’Éscale, Najaden och nya bistron Söder samt glasskiosken i anslutningen till L’Éscale.

– I ett skede hade jag tänkt mig att vi i år anställer färre personer, men i och med bistron blir det istället flera. Sammanlagt rör det sig om ett femtiotal personer vi behöver till sommaren, där ungefär hälften brukar vara tidigare anställda som återvänder, säger han.

Smeds sticker inte under stol med att konkurrensen om kunnig arbetskraft inom restaurangbranschen är hård.

– Det är många som söker folk och det handlar förstås om att tänka långsiktigt och bädda för framtiden också. Vi har en stig som ofta börjar med glasskiosken och går vidare ända till L’Éscale. Mina erfarenheter från Starta säsongen har varit bra, det är bra med mässor och evenemang av det här slaget där man får träffa arbetssökande ansikte mot ansikte, säger Smeds.
Starta säsongen i stadshusets fullmäktigesal onsdagen den 29 januari klockan 15–17. Rekryinfo till arbetsgivare ordnas samma dag på samma ställe mellan klockan 12.30–14.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*