Närproducerat också i musikväg på årets Parfest

Alla redo. Från vänster Tony Lehtinen, Ted Wallin och Minna Ruohonen från arrangörsstaben. Foto: Mikael Heinrichs.
Alla redo. Från vänster Tony Lehtinen, Ted Wallin och Minna Ruohonen från arrangörsstaben. Foto: Mikael Heinrichs.
Andra gången gillt blir det på lördag för musikevenemanget Parfest på Köpmansgatan. Premiären för två år sedan gick över förväntningarna med strax under 1 000 personer i publiken, i år hoppas man uppnå åtminstone motsvarande siffror. Totalt har 1 500 biljetter släppts till lördagen.
Evenemanget arrangeras vart annat år och turar alltså om med Boundbirs’n som igen står i tur i början av augusti nästa år.
Den här gången blir det musik och underhållning på två scener i var sin ända av Köpmansgatan som till stora delar täcks in. Huvudscenen ligger mot Ahonenska hörnet medan den mindre scenen finns i andra ändan av festivalgatan.
– Vi har märkt att folk avvaktar in i det sista med att skaffa biljetter, trots att många säger sig vara på väg, säger Minna Ruohonen som är ordförande för arrangören Väståbolands företagare.
Det aningen soligare vädret på tisdagen gav direkt biljettförsäljningen en extra push.
Alla biljetter byts mot armband vid porten och armbandet skall man se till att hålla kvar runt handleden hela kvällen.
– Personer utan armbandet på festivalområdet kan avlägsnas, säger Ruohonen.
Det betyder också att det lönar sig att komma till området i god tid innan den artist man verkligen vill se skall uppträda, eftersom det kan bildas köer om stora mängder människor kommer till porten på samma gång.
Insläppet sker från Strandvägen via innergården bakom Venezia. För rörelsehindrade ordnas det med en skild ingång.
Köpmansgatans festivalområde töms och stängs av klockan 17 på lördag, ända från Tyygilyylit i södra ändan till Art Bank. Dessutom avgränsas delar av Storgårdsgatan mot Köpmansgatan.
Själva festivalområdet öppnar klockan 18 och först upp på scenen är unga beatboxaren
Jonathan Nurmi från Kimitoön klockan 19. Hela festivalområdet fungerar samtidigt som utskänkningsområde, vilket betyder att festivalen har åldersgränsen 18 år.
– Förra gången vi ordnade Parfest för två år sedan var konceptet mer åt det dansanta hållet, nu siktar vi mer på hålligång och god stämning, menar Ruohonen.
En stor del av artisterna i år är lokala förmågor. Det blir pianorock med Mr. Breathless, rockmusik med lokala förmågorna Rytmimuna och solid underhållning av Voice of Finland-kändisen Kevin Stocks innan JASS och partybandet TrrTrrTrr avrundar kvällen och natten. Nina Björkfelt fungerar som konferencier under aftonen.
Byggandet av festivalområdet och rivandet efter festen görs på talko av företagarföreningen. Det är sammanlagt ett trettiotal personer som deltar i arbetet.
– Självklart funderar vi också över vädret, men å andra sidan har vi garderat oss rätt bra genom att hyra in så många tält och tak vi bara kan få in på området, säger Ruohonen.
Matserveringen på festivalområdet har cateringföretaget Kjell’s Kitchen hand om.
– Vi kommer att servera en helhet med pulled pork-wurst, klyftpotatis och coleslaw, berättar Kjell Gustafsson.
– Från arrangörens sida hoppas vi naturligtvis på överseende av invånarna på området, eftersom det blir en hel del ljud och oväsen just den här kvällen, säger Ruohonen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi
Biljetter i förköp fås från Netticket som har försäljningsställen i samband med stadshusets servicepunkt samt Kelovee på Köpmansgatan. Vid porten är biljetterna aningen dyrare.