Pargasdansare med höga ambitioner
Inte mindre än fyra unga tjejer från Pargas är det kommande läsåret med i Nationaloperans balettskolas specialutbildning för begåvade balettdansare. Utbildningen arrangeras i kursform för högstadieelever i åldern 12 till 15 år som bor utanför huvudstadsregionen.
I höst inleder sjundeklassaren Wilma Kurvinen från Paraistenseudun koulu som senaste Pargasbo studierna vid specialutbildningen. Wilma Sundqvist och Isabelle Vikman är inne på tredje året medan Saara Savolainen inleder sitt andra år.
– Att vi nu har fyra dansare med är rekord för Musikinstitutet Arkipelag, säger dansläraren Solveig Ekholm.
Utbildningen arrangeras som närstudier som kompletterar den balettutbildning som eleverna får på den egna hemorten och sker under skolloven. Höstlovet i mitten av oktober är första tillfället, jullovet nästa och sportlovet förstås.
Uttagningarna till det här läsårets utbildning skedde i början av juni i Kuopio i samband med Kuopio tanssii ja soi-evenemanget. Konkurrensen är stenhård, i år deltog omkring 60 flickor i uttagningarna. Det samma gäller varje år också för dem som redan antagits, varje år gallras en del bort.
13-åriga Wilma Kurvinen har dansat i åtta års tid vid Arkipelag och har en dröm om att bli proffsdansare. Hon tränar därefter, det är tre balettpass i veckan plus två pass samtida dans som gäller.
– Jag spelar också violin och är med i Arkipelags orkester, så det blir rätt mycket musik och dans men de stöder förstås varandra, säger hon.
Drömmen är att någon gång i framtiden kunna kombinera musicerandet och dansen på något vis. Exakt hur har hon inte ännu klart för sig – eller vill i alla fall inte berätta om i detta skede.
Uttagningarna i Kuopio bestod av olika grundserier i balett som uppfördes framför en jury på tre personer som på basen av helhetsintrycket sedan valde vilka som gick vidare – i sann audition-stil.
Vad är det då som tilltalar med dans och framför allt balett?
– Först och främst är det så vackert att se på och man får bättre kroppskontroll. Jag ser verkligen fram emot att komma igång med kursutbildningen. Vi kommer att ha en jättetrevlig lärare i Heli Kuula, berättar Kurvinen som i själva verket ansökte om att få komma med i Nationaloperans utbildning redan för två år sedan – men då fick budet att hon ännu då var för ung.
Flera av Musikinstitutet Arkipelags utbildningar som inleds i höst är redan fullbokade, men i balettgrupperna för 6–7-åringar finns det fortfarande lediga platser liksom i kurserna i rytmisk gymnastik för de yngsta åldersklasserna som leds av Nadja Ekholm.
– I dag krävs det rätt mycket mångsidighet av dansare, dansen innehåller många element av akrobati och show. Gymnastiken stöder dansen på många sätt, säger Nadja Ekholm.
Och jo, det finns också pojkgrupper som dansar vid institutet. I år är de grupperna två till antalet, plus att en del killar är med i gemensamma grupper vid sidan om det.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi