Senegal kallar för Pargasstuderande

Fyra av fem resenärer. PK träffade Felice Bäcklund, Wilhelm Vikman, Simon Randström och Linus Höglund åkte i dag mot Senegal och återvänder hem den 29 januari. Foto: Mikael Heinrichs.
Fyra av fem resenärer. PK träffade Felice Bäcklund, Wilhelm Vikman, Simon Randström och Linus Höglund åkte i dag mot Senegal och återvänder hem den 29 januari. Foto: Mikael Heinrichs.
En grupp på fem studerande och en lärare från Pargas svenska gymnasium åkte i dag iväg till Senegal i Västra Afrika, där de under nio dagars tid bekantar sig med det lokala samhället. Det handlar om ett projekt där också gymnasierna i Kronoby, Karleby och Nykarleby deltar. Sammanlagt åker 20 studerande iväg på resan.
– Vi inledde förberedelserna i början av höstterminen och har bland annat besökt de österbottniska skolorna som vi kommer att resa tillsammans med. De har deltagit tidigare i motsvarande projekt, så vi fick en del riktigt nyttiga tips därifrån, berättar vicerektor Katarina Ohls-Ahlskog som undervisar i franska och engelska.
Innan avfärden har studerandena jobbat med instuderingsuppgifter och bland annat tagit reda på fakta om Senegals historia och kultur.
– Det är ingen turistresa vi åker på. Vi kommer bland annat att besöka lokala skolor, få lära oss om både missionsarbete och biståndsarbete samt träffa vänelever, berättar Ohls-Ahlskog.
Resan går först till Senegals huvudstad Dakar medan värdstaden Fatick (länk: Google Maps) ligger omkring två timmars färd inåt landet. Där kommer studerandena att bo på ett katolskt internat.
– Alla studerande fick lämna in en fritt formulerad ansökan om de ville delta. Efter det ordnade vi infotillfällen och gick igenom vad resan innebär – och det skall medges att förhandsintresset var större än det slutliga intresset, säger Ohls-Ahlskog.
Utbildningsstyrelsen finansierar projektet till en del medan eleverna dessutom kunnat ansöka om understöd från stiftelser med anknytning till skolan. Förutom resekostnaderna tillkommer förstås kostnader för vaccinationer och annat praktiskt.
I praktiken går studerandena miste om två veckors skolundervisning, vilket betyder att det blir en del att jobba in. Resan räknas inte tillgodo, men motsvaras istället av en kurs. Efter resan blir det förstås en presentation för de övriga studerandena.
Samarbetsprojektet med Senegal som mål är det mest exotiska som studerande vid PSG deltagit i, men skolan upprätthåller också andra kontakter och utbyte, både inom Finland och internationellt. Bland annat har man under detta läsår samarbetat med en skola i Outokumpu, tyska Saarbrücken, engelska Boston och har planer på att återuppliva ett gammalt samarbete i riktning Belgien.
Med på resan åker Linus HöglundFelice BäcklundWilhelm VikmanSimon Randström och Ida Wulff.
– Jag vet inte om jag är så rysligt nervös, utan mera ivrig på att få åka. Jag ser mest av allt fram emot att få träffa en massa nya människor, säger Linus Höglund.
– Jag ser mest av allt fram emot att få se någonting annat än Finland, säger Felice Bäcklund.
Wilhelm Vikman är inte heller nervös inför resan, men kanske aningen stressad och orolig över att glömma någonting viktigt efter sig.
– Jag är kanske mest nervös över att jag inte kan någon franska och att man kanske inte klarar sig så rysligt bra med engelska alla gånger, säger Simon Randström.
Kunskapen om orten Fatick är inte ännu särskilt stor, men att orten har bara två gatulampor har inte undgått någon av resenärerna.
– Vi har laddat upp med flera ficklampor och en massa batterier, intygar Bäcklund.
Och att det kommer att bli en fotbollsmatch mellan de finländska gästerna och värdarna i Senegal står också klart – att temperaturen på omkring 35 plusgrader kan bli en liten utmaning för säger sig självt. Att Senegal dessutom deltog i VM-slutspelet 2002 och tog sig ända till kvartsfinalskedet en annan.
Det mest intressanta verkar ändå enligt kvartetten som PK får ett snack med vara att lära känna folk och se hur man lever i vardagen i Senegal.
– Till exempel lär det här med tidsangivelser och punktlighet vara litet främmande. Men det ska bli intressant att se hur det fungerar rent praktiskt, säger Randström.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
PK återkommer med ett reportage då studerandena återvänt hem.