Voitonhalu on Ellinooran ylivoimainen vahvuus

moniosaaja
Yhdeksäntoistavuotias Ellinoora Moisio on kevään ylioppilas Kerttulin lukiosta. Tänä syksynä hän aloittaa yliopisto-opinnot, mutta opiskelupaikka löytyi hieman kauempaa kuin kotimaasta. Kaarinan Kuusistossa asuva Ellinoora on lahjakas ja lupaava golfari ja hän voi nyt yhdistää opinnot golfin saatuaan täysstipendin University of North Carolina Wilmington-yliopistoon USA:ssa.
– Olin viime viikolla viisumihaastattelussa, jota hieman jännitin, mutta hyvinhän se sujui, kertoo Ellinoora. Tarkoituksena on lähteä USA:han 13. elokuuta. Sitä ennen ohjelmassa on vielä muutamia kilpailuja kuten tällä viikolla Alastarolla pelattavat junioreiden reikäpeli SM-kisat.
Ellinoora sai golfin ”ajokortin” eli green cardin seitsemänvuotiaana. Noin 8–12 vuoden iässä pelaaminen vanhempien kanssa oli joskus pientä pakkopullaa, mutta innostus kasvoi kun hän alkoi kilpailla ja tapasi muita samanikäisiä tyttöjä.
– Nuorempana tunnepuolella saattoi olla vuoristorataa, mutta tänä vuonna olen itkenyt kentällä yhden kerran. Nyt alkaa jo luottaa siihen että yksi huonommin mennyt reikä ei pilaa koko kierrosta.
– Harrastin talvilajina kymmenen vuoden ajan ringetteä, mutta nyt parina viime talvena se on jäänyt. Koulun lisäksi ajan on täyttänyt golf- ja saliharjoittelu.
ArGC:n pro, golfopettaja Janne Vellamo on valmentanut Ellinooraa noin yhdeksän vuoden ajan. Hän on silminnähden ylpeä valmennettavansa päätöksestä lähteä Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan.
– Ellinooralla on vahva voittamisen halu ja voitontahdon lisäksi myös oppimisen tahto. Pidämme jatkossakin yhteyttä ja ehkä menen itse jossain vaiheessa paikan päälle.
Nykyajan tekniikka antaa mahdollisuudet ”etävalmennukseen” vaikkapa videoklippien muodossa.

Ellinoora
Ellinoora on kilpailuissa parhaimmillaan. Valmentaja Janne Vellamo

Yliopistossa Ellinoora kuuluu naisten joukkueeseen, jossa on hänen lisäkseen kuusi amerikkalaista ja yksi norjalainen opiskelija.
– Olen ollut yhteydessä viimeksi mainittuun ja saanut hyviä vinkkejä vaikka siitä mitä otan mukaani.
Golfia viikko-ohjelmassa on 20 tuntia ja joukkueen sisällä kilpaillaan kisoihin pääsemisestä. Kahdeksan hengen joukkueesta kilpailuihin pääsee neljästä kuuteen pelaajaa vähän kisoista riippuen.
Yliopisto-opinnot kestävät 4-5 vuotta. Ellinoora opiskelee rikosoikeutta. Sekä opintojen että golfin tulee sujua, joten mitään lekottelua ei ole luvassa.
University of North Carolina Wilmington (UNCW) on myös amerikkalaisten suosiossa. Sijainti meren rannalla mahdollistaa sen että golfia voi pelata ympäri vuoden.
Viime syksynä Ellinooralla alkoi neljän kuukauden mittainen ”projekti”, jota ei oltu suunniteltu, vielä vähemmän toivottu. Polvesta meni eturistiside, joka vaikutti harjoitteluun.
– Puttaamista oli mahdollista treenata polvivammasta huolimatta ja putteri on tällä hetkellä luottomaila.
Ellinoora kertoo että hänellä ei ole ketään erityistä esikuvaa.
– Minea Blomqvist oli huipulla kun olin itse pieni ja nythän meillä on ammattilaisena jo monta tyttöä, mikä on tietysti kannustavaa.
Mikä on lempikenttäsi kotimaassa?
– Ehkä ne ovat Linna Golf ja Aura Golf, vastaa Ellinoora hetken mietittyään.
Entä ulkomailla?
– Kyllä se on Black Mountain, jonka olen pelannut monta kertaa.
Mitä tähänastisistä kilpailusijoituksistasi arvostat eniten?
– Arvostan todella paljon viime vuoden Erkko Trophy Finnish Amateur Championships kilpailun kakkossijaa.
Tänä vuonna Ellinoora sai hopeaa alle 21-vuotiaiden lyöntipeli SM-kilpailuissa. Aikuisten SM-reikäpelikilpailuissa sijoitus oli neljäs ja lyöntipelissä viides. Tällä viikolla ohjelmassa ovat siis vielä junioreiden reikäpeli SM-kilpailut.
Pari viikkoa ennen USA:han lähtöä Ellinoora pelaa seuranmestaruuskisoissa kotiseurassaan, Paraisten Archipelagia Golf Clubilla.
– Totta kai, ne ovat tärkeät kisat.
Ellinooran opettajavanhemmat Anne ja Ari-Pekka Moisio ovat itse golfareita ja tuoneet tyttärensä lajin pariin. He ovat myös toimineet caddiena aikuisten kisoissa ja aikaisemmin tietysti autonkuljettajina.
Isä lähtee matkaseuraksi ja on paikan päällä muutaman päivän, jotta saadaan kaikki tarvittavat asiat kuntoon. Ellinoora asuu yliopiston campus-alueella.
– Vanhemmat tulevat ehkä syyslomalla käymään ja tarkoituksena on että minä tulen  kotiin viettämään joulua.
Leena Lehtonen
leena.lehtonen@fabsy.fi