Nivån på finländska handbollsdomare är god

Gräver efter kortet? Jan-Erik Leandersson dömer finalen i C-pojkarnas final i Viking Cup i Pargas i början av januari. Foto: Mikael Heinrichs
Redan i femton års tid har Pargas representerats på de internationella handbollsparketterna då tidigare Piffen-målvakten Jan-Erik ”Jeije” Leandersson fungerat som internationell elitdomare tillsammans med Mikael Lindroos från Lojo. Pargas är med andra ord inte enbart ledande då det kommer till fotbollsdomare, det finns också ett gediget kunnande på handbollsfronten.
– Visst är det rätt speciellt att det finns tre internationella toppdomare som kommer från en så pass liten ort, funderar Leandersson.
Leanderssons karriär inom handbollen är bekant för många Pargasbor. Han gick igenom alla åldersklasser från 7-åring upp till representationslaget, där en skada tvingade honom att avsluta den aktiva spelarkarriären.
– Efter det gick jag egentligen fem år utan att göra nåt innan jag 1996 hakade på en domarutbildning och på den vägen är jag, säger han.
Från första början var det meningen att döma juniormatcher i Pargas, men 2001 blev han kallad till elitdomarkursen och där blev han bekant med sin blivande parhäst Mikael Lindroos. Men om han en gång blev kallad till kursen, vems förtjänst var det?
– Det kan jag inte med säkerhet svara på, men jag misstänker att min förebild Stig ”Jompa” Eriksson hade ett finger med i spelet.
Leandersson har ingen klar minnesbild från sin första ligamatch, men minns att det var i Sjundeå och att han dömde matchen tillsammans med en mera rutinerad domare. Efter att han dömt inhemsk topphandboll i ett par års tid blev det aktuellt med internationell domarutbildning. Efter avklarat regelprov och testmatch var paret Leandersson–Lindroos redo för de internationella parketterna.
I den inhemska handbollen har man slopat åldersgränserna för domare, men internationellt är den övre åldersgränsen 50 år, vilket betyder att den nu 48-åriga Leandersson har ett par år kvar på den fronten.
– Under min tid som domare har handbollen utvecklats alldeles enormt. Spelet är mycket snabbare och det blir flera mål nu än förr. Handboll är ett svårt spel, intygar Leandersson.
Precis som i de flesta bollsporter finns det många regler, en del verkligt invecklade, som man till all lycka sällan behöver tillämpa.
– Visst märkte jag då jag gick kursen att jag i själva verket inte hade så bra koll på regelverket. Det skulle egentligen vara en riktigt god idé att ordna någon form av grundkurs också för spelarna, särskilt då det kommer nya tolkningar av reglerna inför varje säsong, säger Leandersson.
Tränarna har erbjudits denna möjlighet, men deltagandet har inte varit särskilt högt. Undra på att det tidvis förs rätt heta ”diskussioner” mellan tränare och domare under matcherna (red.anm.).
Sin första internationella match dömde Leandersson i Sverige. Det handlade om en match i damernas Challenge Cup där Skuru IK var hemmalag.
– Nivåskillnaden i den matchen var enorm. Jag tror att det sammanlagda resultatet i den tvådelade matchen slutade någonting i stil med 80 måls skillnad i svenskornas favör. Då funderade jag nog att kan det faktiskt vara på det här viset?
Nuförtiden dömer duon Leandersson–Lindroos i huvudsak matcher i Champions League, men ibland blir det också större mästerskap som dam-EM i Makedonien och junior-VM och -EM. I januari dömde duon en VM-kvalmatch mellan Schweiz och Bosnien-Hercegovina.
Mycket har ändrat också kring de internationella matcherna. I dag görs matchresorna snabbt och effektivt. Domarna får veta om sina kommande uppdrag ett par veckor på förhand. Efter det skickar EHF-förbundet biljetter och domarna är på plats dagen innan match. Följande morgon hålls det tekniska mötet där man går igenom allt som har med den kommande matchen att göra och på kvällen är det matchdags. Följande dag flyger man hem igen.
– Tidigare kunde det ordnas banketter efter matcherna, men i dag åker lagen hem till och med redan samma kväll. Allt har blivit mycket mer professionellt, säger Leandersson.
Då snacket går in på den inhemska domarnivån är Leandersson nöjd med läget.
– Tidigare fanns det inte så många domare och nivån gick inte att jämföra med nuläget. För tillfället finns det till och med en viss konkurrens mellan domarna, vilket enbart är en positiv sak, tycker Leandersson.
Om att saker och ting har gått framåt skvallrar också det faktum att man denna säsong för första gången ordnat två domarträffar istället för en som tidigare varit normen. Finland håller också på att få ett nytt internationellt domarpar då Sami Kinnari som tagit en paus på fem år återvänder och tillsammans med Johan Skogberg kandiderar om en plats bland de internationella rättsskiparna. För tillfället är Finlands andra internationella par Christopher MetsämäkiMiro Korja.
Med tanke på de kommande slutspelsserierna har Leandersson en klar åsikt.
– Det skulle vara bra för alla parter om varje matchpar hade sitt eget domarpar från första till sista matchen. Det skulle göra saker och ting klarare och tydligare på många vis, säger han.
Hos Leanderssons ser domaruppgiften dessutom ut att gå i arv, då sonen Samuel som spelar i Piffens ligalag för tillfället också visat ett intresse för domaryrket. Kanske han i något skede dömer ligahandboll tillsammans med sin pappa?
Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi
översättning Mikael Heinrichs