Njut av sommarvärmen medan den varar

PK_Leena_lehtonen
Leena Lehtonen.
I skrivande stund (tisdag eftermiddag) skiner solen, som den har gjort redan en längre tid. Det är skönt att efter ännu en vädermässigt rätt så konstig vinter få njuta av värmegrader som nu i maj har varit ovanligt höga för årstiden.
Man märker att folk är gladare, de går på promenader eller cykelutfärder och i Centralparken är volleybollsplanerna redan i användning. Det är mera båttrafik i Sundet och vid glasskiosken är det stundvis kö.
Visserligen utlovas lite svalare, det vill säga normalt väder, och till och med regn. Jag rör mig ganska mycket i naturen och har tyvärr igen konstaterat att folk slarvar med att kasta cigarettfimpar på marken. Fyrtio markbränder inom en vecka i Egentliga Finland är exakt fyrtio bränder för mycket. Även om man inte åstadkommer en brand är det otäckt med fimpar i naturen. Om man inte har en liten ask eller motsvarande anordning för fimpar, släcker man sin giftpinne på ett riskfritt sätt och sätter fimpen i närmaste sopkorg.
Från ovarsam eldhantering till oljud. För en vecka sedan var det Kristi himmelsfärdsdag, men det verkade som om det skulle vara vilken arbetsdag som helst. Att dränka fågelsången med oljudet från motorsågar, grästrimmer och cirkelsågar och vad allt det nu finns varje helgdag är minst sagt uppretande. Hoppeligen hör man i sommar mindre oljud från vattenskotrar och ser i stället kajaker och sup-brädor.

Ett nytt trevligt evenemang är förstås alltid välkommen i skärgårdsstaden.

På sportfronten har det gått bra för Finland och hoppas att våra ishockeylejon klarar sig lika bra också i fortsättningen.
På lördag är det förutom finalen i Eurovision Song Contest dags för det nya vårevenemanget Skäri Open i Pargas. Meteorologen utlovar regn till lördag men det kan ännu ändra.
I evenemanget deltar företag, föreningar och mat- och andra hantverkare från hela Pargas. Nu har Pargas värdskapet men evenemanget kommer troligen att cirkulera mellan stadens skärgårdsdelar.
Under dagen arrangeras försäljning, företags- och föreningspresentationer samt många programpunkter för hela familjen. Platsen för Skäri Open är från gästhamnen mot gågatan. En av det nya jippots målgrupper är sommargäster, men det breda utbudet i skärgården kan överraska även många fast bosatta. Och ett nytt trevligt evenemang är förstås alltid välkommen i skärgårdsstaden.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi