Nu blir det studier kombinerade med golf

Ellinoora
Nittonåriga Ellinoora Moisio är vårens student från Kerttulin lukio i Åbo. I höst kommer hon att inleda sina studier. För hennes del innebär det inte enbart att lämna hemmet i Kustö i S:t Karins utan även hemlandet för hon börjar sina studier i criminal justice (straffrätt) vid University of North Carolina Wilmington i USA.
Ellinoora är talangfull lovande golfare och hon har fått  full stipendium vid universitetet.
Innan flyget till USA lyfter den 13 augusti blir det ännu några tävlingar såsom juniorerna slagspel FM i Alastaro denna vecka. Ellinoora räknas ju ännu några år till golfjuniorer men hon spelar och har haft framgång också i damernas tävlingar.
Hon fick green card när hon var sju år. Hennes föräldrar Anne och Ari-Pekka Moisio är medlemmar vid Archipelagia Golf Club i Pargas och med dem deltog Elli i klubbens stortalko vårtid redan innan hon började skolan.
– Det kändes ibland lite tvunget att spela men sedan när jag började tävla och träffade flickor i samma ålder, växte även intresset för spelet.
– Som yngre var det ibland känslomässigt berg- och dalbana, men i år har jag gråtit en gång på banan. Man har fått självförtroende och vet att ett dåligt slag eller till och med ett dåligt hål förstör inte hela rundan.
– Tidigare var ringette min vintergren i tio års tid, men jag slutade med den tör två år sedan. Det har varit skola, golfträning, spelträning och fysikträning.
I cirka nio års tid har ArGC:s pro Janne Vellamo varit Ellinooras tränare. Han är stolt över att hon nu får möjligheten att åka till USA för att studera och spela.
– Ellinoora har en stark vilja att vinna och hon är som bäst i tävlingar. Dessutom har en starkt vilja att lära sig. Vi kommer nog att hålla kontakt och kanske jag i något skede far och hälsar på henne i USA.
Dagens teknik möjliggör träning på distans till exempel i form av videoclips.
Vid universitetet ingår Ellinoora i damlaget. I veckoprogrammet är det golf 20 timmar och inom laget tävlar man vem som får delta i tävlingarna. Av åttapersonslaget får fyra–sex spelare delta, beroende på tävlingarna.
Ellinoora uppskattar att studierna tar fyra-fem år. Man ska ha framgång med både studierna och golfen.
University of North Carolina Wilmington (UNCW) är uppskattad även av amerikanska studerande. Läget intill havet möjliggör att man kan spela golf året om.
I år fick Ellinoora silver i slagspel- FM för flickor under 21. I damernas FM har hon i sommar fjärde placering i slagspel och femte i match play. Denna vecka är det juniorernas FM-tävlingar i slagspel i Alastaro.
Några veckor innan hon reser till USA kommer hon att spela i klubbmästerskapstävlingar vid Archipelagia Golf.
– Naturligtvis, det är viktiga tävlingar, ler hon.
Vilken av dina placeringar hittills uppskattar du mest?
– Jag uppskattar jättemycket fjolårets andraplats i Erkko Trophy Finnish Amateur Championships.
Leena Lehtonen
leena.lehtonen@fabsy.fi
 
Ellinoora Moisio

studerande
Ålder: 19 år
Familj: Mamma och pappa
Förebild i golf: Ingen speciell
Favoritbana i Finland: Linna Golf och Aura Golf
Favoritbana utomlands: Sun Mountain (Thailand)
Äter före rundan: Ofta blir det pasta
Vägkost i bagen: Banan, mysli- el. dylik energibar
Dricker under rundan: Vatten, i tävlingar saft-mineralvatten