Ny naturstig har öppnats på Lillholmen

Vacker utsikt. Skröbbel-Gåbbana sitter på bänken tillsammans med tf parkmästare Jenny Nyström och njuter av den vackra utsikten vid Lillholmen. Bild: Malin Johansson

På initiativ av Skröbbel-Gåbbana har staden öppnat en ny naturstig på Lillholmen i Pargas.

Den cirka en kilometer långa naturstigen har fått namnet Liljestigen och då man vandrar längs med stigen så här års möts man av ett hav av doftande liljekonvaljer. Skröbbel-Gåbbana som i första hand består av pensionärer kom med initiativet till naturstigen. Nu knappt två år senare är projektet klart och man kan stoltsera med en naturstig som har både en bänk med vacker utsikt och en nybyggd trappa.

– Tillsammans med staden har vi markerat rutten och röjt skog, berättar Rainer Wahtera som är ”yviman” för Skröbbel-Gåbbana.

Ifjol öppnades Lillholmen igen som sedan 2019 varit stängd på grund av byggandet av nya Lillholmsbron. Då påbörjade Pargas stad arbetet med att bland annat fräsa upp den gamla sanden på simstranden och röja skog för att göra området ljusare.

Vacker natur och havsutsikt

Jenny Nyström som är tillfällig parkmästare inom staden lyfter fram att naturen på Lillholmen är speciellt vacker på våren och det finns många blommor att beundra längs med naturstigen – allt från gullvivor till vitsippor, blåsippor, vårlök och riddarsporre. En fågelinventering av Marcus Duncker har också gjorts på Lillholmen i slutet av maj.

– Vi har placerat en bänk intill naturstigen där man kan sitta och njuta av den vackra naturen och havsutsikten, berättar hon.

Då man vandrar en bit längre fram längs med naturstigen kommer man till Skräbböle-/Tervsundsvägen där Skröbbel-Gåbbana har byggt en trappa för att besökarna lättare ska kunna ta sig över ett stenparti. Staden har bekostat virket till trappan.

Nyström berättar att staden kommer att sätta upp nya skyltar för alla officiella simstränder i staden och naturstigen ska också få en informationsskylt så besökarna vet hur man ansluter sig till stigen.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*