Nya PIF-Pre Academy startar i höst

Under flera år har Ville Ranta-aho funderat på att grunda PIF-Pre Academy, och i höst kommer det att bli verklighet. Vintern och våren har gått åt till planering och att söka stöd för att kunna göra konceptet gratis för deltagarna. Bild: Linn Turkki.

Det är Ville Ranta-aho som håller i trådarna bakom PIF-Pre Academy, och tanken bakom det är att få in motion och förebygga idrottsskador i en tidigare ålder. Det är också speciellt viktigt att hitta en hobby till de som inte ännu har en, och därför finns det grupper för dem också, där man kommer att få pröva på olika grenar så att man kan hitta en man själv tycker om. Trots att intresseanmälan bara publicerades för en dryg vecka sedan, har det redan kommit in många anmälningar, och man kommer att ha flera grupper än de fyra man tänkt ha från början.

 Förberedande stadie till PIF Akademin

PIF Akademin, som finns från tidigare för gymnasie-studeranden, kommer inte att fungera i samarbete med PIF-Pre Academy, men Pre Academy kommer att fungera som ett slags förberedande stadie till PIF Akademin. Genom Pre Academy kan man få ännu mer ut av PIF Akademin, då man har en bra grund att jobba vidare på. Till skillnad från PIF Akademin kommer man inte att behöva ha en tävlingslicens för att delta.

Man kommer att kunna delta i PIF-Pre Academy oberoende gren, till exempel har det kommit intresseanmälningar också från grenar som judo och ridning. Även om man redan har en hobby, kan man gå med i gruppen utan en hobby, ifall man vill pröva på nya grenar eller bara röra på sig lite extra.
I gruppen för de som inte ännu har en hobby är planen att man ska få in tränare från olika grenar, så att deltagarna får testa på dem och ha exempelträningar. Träningarna kommer att vara mångsidiga och man kan delta med låg tröskel. Grupperna kommer att delas upp enligt ålder, och även om det skulle finnas nivåskillnader inom gruppen, kommer deltagarna att få göra saker enligt sina egna kunskaper.

­– Alla får börja från deras nivå, berättar Ranta-aho.

Betonar förebyggande träning

Genom att från en ung ålder lära sig att förebygga idrottsskador kommer de unga att utvecklas till friska vuxna. Förutom idrottsskador kommer träningen även att förebygga sjukdomar man kan få senare i livet på grund av otillräcklig motion. Många har haft problem med till exempel ryggen eller fått andra belastningsskador, och det här vill man undvika genom att med PIF-Pre Academy betona det viktiga i förebyggande träning.

PIF-Pre Academy kommer att börja i samband med skolstarten i augusti, och träningarna kommer att vara på söndagar. Många tävlingar är förstås på veckosluten, men tanken är att man deltar då man kan. Man kan också hoppa in i ett senare skede ifall man inte kan komma de första gångerna.

PIF-Pre Academy söker även fler sponsorer då det kommit fram att det kommer att bli fler grupper och hoppas att man hör av sig om det är något man är intresserad av.

Linn Turkki

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*