Nyhet eller attitydpåverkan?

En stortingsrepresentant förtjänar på två månader lika mycket som en person med minimipension gör på ett helt år!
Så löd en rubrik jag läste på NRK:s nyhetssidor härom dagen. Stortinget är Norges riksdag och NRK motsvarar vårt YLE, ingen skandalpress alltså.
Det låter ju inte speciellt rafflande i sig men när man börjar fundera lite grundligare kan rubriken vara intressant att bena ut.

Ville man med jämförelsen säga att en riksdagsledamot egentligen inte borde tjäna mera än en person med minimipension?
Vi är ju vana att pensionen motsvarar en del av den lön man fick i arbetslivet och vi är ju också vana vid att lönen helst ska motsvara arbetets kravnivå. Vi kan anta att de flesta anser att man borde ställa höga krav på en riksdagsledamots arbete. Det borde alltså vara rimligt att man får en hygglig lön för det.

Eller ansåg man att minimipensionen borde vara lika stor eller nästan lika stor som riksdagsledamotens lön?
Det tror jag inte ens Norge har råd med för att inte tala om hurudant ramaskri det skulle bli hos alla som då skulle få en lägre lön än minimipensionen.
Jag kan inte veta men nog spekulera om avsikten med rubriken. Den var knappast avsedd som egentlig nyhet. Man kunde ha hittat en mängd ledare i näringslivet som tjänar ihop till en årlig minimipension på en eller några veckor.

Knappast ville man komma åt pensionärerna och säga att minimipensionen är för hög.
Avsikten med rubriken måste alltså ha varit att så missnöje och misskreditera riksdagsledamöterna.
Tycker absolut att pressen ska bevaka makthavarna och man har hos oss och på andra håll gjort bra jobb med att avslöja onödigt höga taxikostnader, missbruk av boendeförmåner, tafsande och osanningar hos de styrande.

Men är det sakligt att försöka påverka de negativa attityderna mot politiker genom att sprida populistiska formuleringar så fort man har chansen?
Osakligt beteende undergräver vår demokrati men det gör också de negativa attityderna som osakliga journalister, bloggare och some-påverkare serverar oss. Det finns också politiker som fiskar röster genom att själv sprida populistiska budskap, inga partier nämns i det här sammanhanget, det får kolumnläsaren själv klura ut.

Det finns dessvärre många okritiska läsare och lyssnare som bara tar till sig det som passar in i en negativ bild av politiska ledare, konspirationsteoretiker finns det också gott om. Det är lättare att ta till sig nyheter som passar in i den egna förutfattade meningen än att tvingas analysera lite djupare.
Livet har lärt att det finns gökungar också i politiken men att de allra flesta är ärliga, hårt arbetande människor som vill göra sitt bästa för oss.

Hoppas få läsa fler rubriker som reflekterar just det.

Folke Öhman
Tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*