Nyrenoverade Dalaskog är en mångsidig lokal

Stilrent. Efter renoveringen har huset fått ny fasad, nya trappor och en ny terrass. Dessutom har man byggt en väg på övre sidan av huset samt snyggat upp gårdsplanen. Foto: Mikael Heinrichs.
Stilrent. Efter renoveringen har huset fått ny fasad, nya trappor och en ny terrass. Dessutom har man byggt en väg på övre sidan av huset samt snyggat upp gårdsplanen. Foto: Mikael Heinrichs.
Föreningslokaler i pargas, del 1: Dalaskog

Om tre år är det dags för 80-årsjubileum för Dalaskog, De Ungas Vänner på Ålöns föreningslokal. Huset har nyligen renoverats grundligt med hjälp av Leader-stöd, talkoarbete och insamlade medel samt donationer.
Renoveringen startade egentligen redan för drygt fyra och ett halvt år sedan då föreningen skaffade nya bord och stolar till lokalen samt byggde om yttertrappan och förnyade golvet.
Efter det har man byggt till med förråd för borden och stolarna, förnyat både tak och kökets inredning samt fixat fasaden. I källarutrymmet har man låtit bygga en mindre samlingslokal och bastuutrymmen och gården har fått sig ett rejält ansiktslyft.
DUV på Ålön har sina rötter i den ursprungliga DUV-föreningen som grundades år 1896, men sitt nuvarande namn fick föreningen först i januari 1934. Nästan fem år senare, den 17 december 1938, invigdes sedan föreningshuset Dalaskog i festliga tecken. Ett hus som än i denna dag fyller rätt långt samma funktion som då – en samlingsplats för lokalbefolkningen och en fest- samt möteslokal som också hyrs ut till utomstående.
– I dag går verksamheten långt ut på att försöka aktivera alla åldersgrupper. Vi satsar förstås mycket på verksamhet för unga, men ordnar också bingo, danser, konserter, allsång och idrottsverksamhet. Egen teater- och körverksamheten har egentligen helt och hållet fallit bort ur repertoaren, myskvällar och danskurser har däremot kommit in i bilden, berättar ordförande Jeanette Laaksonen.

Ordförande. Jeanette Laaksonen fungerar som föreningens 34:e ordförande (vissa har varit ordförande i två etapper), en uppgift hon haft sedan 2010. Foto: Mikael Heinrichs.
Ordförande. Jeanette Laaksonen fungerar som föreningens 34:e ordförande (vissa har varit ordförande i två etapper), en uppgift hon haft sedan 2010. Foto: Mikael Heinrichs.
Föreningen har i dag en bit över 400 medlemmar, men långt ifrån alla är aktiva i verksamheten. Självklart deltar också många utomstående i de evenemang som arrangeras, vilket välkomnas. Nästa större satsning är konserten (dagtid) och dansen (på kvällen) med San Marino & Linda den 7 november.
Föreningen strävar efter att ordna ett par större publikevenemang i året i sin lokal.
Hem och skola-föreningen vid Sunnanberg skola ordnar också olika jippon, bland annat halloween- och julfester för barnen i Dalaskogs utrymmen.
– Barnevenemangen som ordnas i samarbete med byskolan lockar alltid folk och vi marknadsför oss aktivt via föreningens Facebooksida, hemsidan och föreningsspalten i PK. Medlemsbrev skickas ut två gånger om året, berättar Laaksonen.
Familjecafét då salen fylls av madrasser och leksaker för barnen medan föräldrarna har en chans att umgås kring en kopp kaffe innan mellanmålet har visat sig mycket populära. Skolan använder också Dalaskog som gymnastiksal under några månader i året.
Renoveringen av Dalaskog startade år 2010 och färdigställdes i december 2014. Till renoveringsprojektet beviljades föreningen sammanlagt 208 000 euro i Leader-finansiering med en självfinansieringsdel på 30 procent.
– En del av självfinansieringsdelen täcktes med talkoarbete, en del med donationer och annat understöd, bland annat från Svenska kulturfonden. Dessutom tog föreningen ett banklån som vi nu arbetar hårt med att betala tillbaka de sista raterna på. Det har varit en stor satsning och ett stort åtagande för föreningen, medger Laaksonen.

Ju mera tid man tillbringar här, desto mera får huset en speciell plats hos en själv. Huset helt enkelt växer på en.

Renoveringen har varit omfattande och ett stort och tungrott projekt som tärt på krafterna, trots att mycket kunskap finns inom föreningen. Det är många som bidragit med små och stora insatser, alla lika värdefulla.
– Tak och fönster har vi tagit in utomstående för, men det mesta andra har vi klarat av att göra själva. Förra gången huset renoverades var kring 80- och 90-talsskiftet, berättar Laaksonen.
Ett anrikt föreningshus såsom Dalaskog, blir naturligt ett slags knutpunkt i byn. De som är inblandade i byaföreningens verksamhet och vistas mycket i huset, bildar ett slags alldeles speciella band till det.
– Det stämmer nog. Ju mera tid man tillbringar här, desto mera får huset en speciell plats hos en själv. Huset helt enkelt växer på en, medger Laaksonen.
Sommartid då föreningen själv håller paus med sin egen verksamhet i Dalaskog är självklart högsäsong för uthyrningen. Det är nu som nästa sommars bröllop och andra stora kalas i huset bokas. Det är föreningens styrelse som håller i trådarna och sköter huset enligt ett veckovist dejoureringssystem och håller koll på hyresgäster med allt som hör till det.
I somras hade föreningen däremot möjligheten att kunna erbjuda två ungdomar sommarjobb med skötseln av lokalen tack vare bidrag utifrån.
Att det är högt i tak bevisas bland annat av volleybollnätet som hänger tvärs över salen då PK:s redaktör besöker lokalen.
– Och vi tar alltid mer än gärna emot förslag på hurudana aktiviteter man kunde ordna i Dalaskog. Danskursen för barn är en som just nu ligger nere på grund av ledarbrist, så om det finns någon intresserad är det bara att ta kontakt, säger Laaksonen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


De Ungas Vänner på Ålön r.f.

  • Grundad: 1896, fick nuvarande namnet 1934
  • Föreningshus: Dalaskog, byggt 1938
  • Ordförande: Jeanette Laaksonen
  • Medlemsantal: Över 400
  • Verksamhet: familjecafé, bingo, dans, volleyboll, disco och myskvällar, aktivt samarbete med Hem och Skola-föreningen vid Sunnanberg skola
  • Webb: dalaskog.auf.webbhuset.fi