Också i år firas Runebergsdagen i Pargas

snöigt ringformat konstverk
“Hjärtats saga” Foto: Carina Holm

Fredrika och Johan Ludvig Runeberg träffades i Pargas för 195 år sedan. För att fira detta hade föreningen Pro Runeberg planerat en helaftonsfest i Pargas stadshus med festtal och uruppföranden.
Det rådande pandemiläget har dock satt stopp för festen.
Däremot kan föreningen i år inbjuda stadsborna till den uppvaktningen vid monumentet ”Hjärtats saga” vid Kyrksundet på Runebergsdagen lördag den 5 februari klockan 18.

Förgylld ceremoni i år

Ceremonin vid ”Hjärtats saga” förgylls i år då tonsättningar av en av Fredrika Runebergs diktutkast och några tidigare icke-tonsatta dikter av Johan Ludvig Runeberg framförs.

Föreningen Pro Runeberg har med stöd av Svenska Litteratursällskapet och Stiftelsen Gamla Malmen beställt tonsättningarna för blandad ensemble av Riddo Ridberg.

Tre av dessa tonsättningar kommer att uruppföras på Runebergsdagen. Under våren kommer alla sångerna att spelas in och en CD-release är planerad senare i vår.

I ensemblen som framför de nya kompositionerna ingår Heidi Gräsbeck, Marie Eriksson, Anna Johnson, Liisa Jungar, Anna-Brita Puranen, Mathias Johnson, Anders Jungar, Johan Ström och Johan Nyman.
Också Pargas svenska församling och Desirée Kavander har medverkat i produktionen. Ljudtekniken sköts av Tony Nurmi.

Inledning och avslutning med en fanfar

Ceremonin inleds och avslutas av en fanfar, om temperaturen tillåter. Denna blåses av Reino Kotaviita.

Programmet vid uppvaktningen vid ”Hjärtats saga” börjar med fanfaren och blomsternedläggning.

Ordkonstskolans Venla Lehtonen bidrar med en dikt om kärlek, medan Kira Karjalainen och Eric Kraufvelin uppför en kärleksdikt i duett.

Så följer uruppförande av dikterna ”Mina dagar” och ”Vaggvisa” av J.L. Runeberg samt ”Från blad av dill och persilja” av Fredrika Runeberg, tonsatta av Riddo Ridberg, före slutfanfaren.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*