Också i år lottar staden ut sommarjobb

skärmdump på två kvinnor som tittar rakt in i kameran
Stadens sommarjobb. Uppsökande ungdomsarbetare Martina Oksanen och Aktivas verksamhetsledare Jenni Lindroos uppmanar Pargasungdomarna att ansöka om sommarjobb. Skärmdump/Carina Holm

Från och med den 27 januari kan man ansöka om ett av de 25 sommarjobb som Pargas stad lottar ut bland ungdomar i Pargas födda åren 2003–05.

Anmälningstiden för den som vill delta i lotteriet går ut den 28 februari 2021.

– Vi ordnar sommarjobb förutsatt att coronaläget tillåter det, men lyckades erbjuda jobb också i fjol somras till alla dem som fick ett jobb via stadens lotteri. Vi försöker ordna det, säger Martina Oksanen, uppsökande ungdomsarbetare vid Pargas stad.

Jobba på dagis eller klipp gräsmattor, till exempel

Stadens sommarjobb finns inom vården, äldreomsorgen och småbarnspedagogiken, på stadens barnläger och vid grönenheten.

– Vi uppmanar också ungdomar i skärgårdsdelarna att ansöka, eftersom en del av jobben kan ordnas också där, säger hon.

För att delta i sommarjobbslotteriet behövs ingen tidigare erfarenhet eller speciell utbildning. Man kan komma med önskemål om vilket slags jobb man vill ha.

Jobbet är en månad långt och lönen är 830 euro. Jobben lottas ut i början av mars och Oksanen tar kontakt med alla som får ett jobb för en intervju.

– Den som har fått ett jobb via lotteriet ett tidigare år kan dock inte ansöka på nytt.

Vem vill jobba med sociala medier?

Också i år finns det ett speciellt jobb för en som är aktiv på sociala medier att ansöka om. Det riktar sig till någon i åldern 16–20 år och uppdraget är att lyfta fram Pargas i sociala medier ur en ung människas synvinkel.

– Det här jobbet ansöker man om med en video där man berättar om sig själv och om sitt sätt att jobba. Vi söker en tvåspråkig person som har lätt för att ta kontakt med andra och som kan ta egna initiativ och har idéer.

Dessutom ska man vara van att skapa videoklipp och fota.

Ansökningstiden går ut den 1 mars. Jobbperioden är 1.6–16.7 och man ska vara beredd att också kunna jobba kvällar och veckoslut.

Handledning får man av Martina Oksanen i samarbete med Pargas stads kommunikationschef Anne-Maarit Itänen, men det här är i hög grad ett jobb som skapas av den som har det.

Också sommarjobbssedlar kan sökas

Jenni Lindroos, verksamhetsledare vid ungdomsverkstaden Aktiva, påminner också om att staden förutom sommarjobben lottar ut 20 sommarjobbssedlar.

– Jag uppmanar ungdomarna att ansöka om både jobb och sedel. De som vinner en sedel får närmare info av mig hur den ska användas.

Sedeln betyder att staden betalar en arbetsgivare ett bidrag på 300 euro för att anställa den unga för två sommarveckor och 60 timmars arbete. Jobbet ska den unga hitta själv.

– Vi har exempel på ungdomar som med hjälp av sedeln har fått jobb som inte har varit lediga någonstans. Sedlarna kan till exempel användas om man får ett jobb på Kårkulla, församlingen eller ett företag.

Hon uppmanar företagare som kan tänka sig att anställa ungdomar som har en sommarjobbssedel att kontakta staden, så att hon sedna kan tipsa ungdomarna var det finns jobb att söka.

– Jobbet behöver inte vara i Pargas, utan sedeln kan också användas om man får ett sommarjobb någon annanstans i landet. En del har också fått ett längre jobb än två veckor och andra har fått ett längre sommarjobb följande sommar bara de har fått in foten först med hjälp av sedeln, säger Lindroos.

Ingen rekryteringsmässa i år

Staden ordnar ingen rekryteringsmässa i år, på grund av coronaläget. Däremot tipsar personalen på ungdomsverkstaden Aktiva vid behov ungdomar om hur man söker jobb och liknande.

De uppmanar Pargasungdomarna att själva vara aktiva och modigt kontakta företag och andra tänkbara arbetsgivare. Samtidigt påpekar de att stadens jobb och sommarjobbssedlar är avsedda för ungdomar bosatta i Pargas.

Sommarjobbstips
Lediga jobb finns på webbadressen TE-tjanster.fi, Aktivas Facebooksida och Facebooksidan ”Jobb i Åboland”.
Pargas stads sommarjobb finns på pargas.fi/sv/lediga-jobb från och med den 27 januari.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*