Om spådomar och perspektiv

Januari, de goda föresatsernas månad är igång. Löftena att börja ett ännu bättre liv, sporta mera och leva hälsosamt brukar hålla i sig ännu ett tag.

Spådomar blandas med drömmar om ett gott år. Håller skidföret i sig, blir sommaren solig och går siken i näten? Bekymmersfria tankar blandas med oron för världen vi lånat av kommande generationer. Ska vi vara bekymrade över den varma sommaren, översvämmas vi av plast och alger i stranden?

Går vi mot en tid när nationer och människor sluter sig i sitt skal och ser ner på omvärlden eller ser vi framför oss en värld som trots en del tragiska bakslag står för öppenhet och mångfald?

Förmår vi se på verkligheten med kunskap och fakta eller flyr vi in i hemlagade, alternativa sanningar?

Ska vi ta in världens bekymmer på alla kanaler eller ska vi stänga av? Kanske lagom är bäst.

Visioner och goda tankar om framtiden är det gott om i Skärgårds­staden.

Hur blir året i Pargas? Blir det fler som får upp ögonen för hur bra plats på jorden vi bor på? Blir det mer framåtanda och lite mindre gnäll?

Trenden att söka sig till tätorter och bosätta sig centrum verkar vara växande men samtidigt finns det dom som väljer landsbygden, ibland söker vi liv o rörelse, ibland lugnet, kanske en lämplig blandning.

För den som vill leva ett aktivt liv är Pargas den perfekta orten. Piffens skidare står för en fantastisk skidmiljö för alla aktivitetsnivåer, PIF-center, PIUG och Par-Is ger fina möjligheter för unga, GK står för seglingen, Archipelagia för golfen och gymsalarna önskar välkommen. Kulturlivet blomstrar med upplevelser, musik o teater. Bordet är dukat och att bidra och själv vara med på ett hörn ger dubbel glädje!

Visioner och goda tankar om framtiden är det gott om i Skärgårdsstaden, det är bara att öppna ögonen och tycka till.

Ett förtätat centrum verkar stå högt på listan. Närhet till service, närhet till fritidsaktiviteter och närhet till grannar o vänner är det som gäller. För dem som bor i huvudstadsregionen kan nära betyda minst en halv timme och detsamma gäller för glesbygden. I Pargas centrum tycks allt över fem minuter vara långt borta. Dags att sätta vardagen i rätt perspektiv.

Journalisten Jens Berg sa en gång att han varje dag brukar fråga sig själv tre frågor: Har jag lärt mig något nytt? Har jag blivit svettig? Har jag gjort någon glad?
Det får bli årets nyårslöfte.

Alltså, dags att spänna på skidorna i Finby.

Sedan hem, slå på golfkanalen och lära sig hur man slår det perfekta bunkerslaget – i teorin alltså.

Duka fram en kopp kaffe med Runebergstårta, det om något gör väl nån glad!

Folke Öhman
Tidigare stadsdirektör i Pargas