Omtyckt konstklubb för seniorer

 
KonstgruppWebben
Det är koncentrerade miner som möter mig när jag stiger in i Seniorum en fredagseftermiddag. Ett tiotal seniorer sitter och målar blommor, landskap, fåglar eller något annat med akvarell- eller oljefärg. Här är det fritt fram att välja motiv och teknik. Konstklubben Pictura håller varje fredag en målarklubb för äldre mellan klockan 13 och 15. Det är fritt fram för alla seniorer som själv kan ta sig till Seniorum att delta. Man behöver inte ha målat förut, hjälp och råd får man av någon av klubbens två ledare Nancy Rosenblad och Margot Åberg.
Målarklubben startade förra våren och deltagarantalet har stadigt stigit. Klubben är gratis och material finns att tillgå, även om man gärna får ta med sig eget om man vill.
– Vi är väldigt glada om det kommer nya deltagare, det finns nog utrymme för fler, säger Rosenblad som just den här fredagen leder klubben. Vi målar, pratar och dricker kaffe, det brukar vara väldigt trevligt.
Siv Margaris sitter och målar blommor i akvarell. Hon har målat i klubben sedan i höstas.
– Jag läste i tidningen att det finns en sådan här klubb och tyckte det verkade intressant. Jag har alltid tyckt om att måla. Tidigare har jag bara målat privat, jag har inte gått någon kurs. Porslinsmålning har jag sysslat mycket med, men bara målat till husbehov. Det är mycket bra att den här klubben ordnas för pensionärer. Jag kände ingen här sedan tidigare, det behöver man ju inte göra, man lär ju känna varandra här. Vi har det verkligen trevligt.
Runt det stora bordet sitter mest kvinnor, en enda man finns med i gruppen. Rune Sjöblom har bara varit med några veckor men på väggen hänger redan hans första alster, en blombukett i blå-grå ton. Nu har han nyss påbörjat en målning med ett vackert bergslandskap som motiv.
– Det tog länge innan jag hittade det här motivet. Det är viktigt att man hittar något som känns rätt och som man tror att man kan klara av att måla också, säger han med ett leende. Jag läste också om klubben i tidningen, jag har så mycket ledig tid så jag hinner lusläsa alla tidningar, då hittade jag en notis om den här. Jag har alltid varit intresserad av att måla, men jag har nog inte målat så mycket under mitt liv. Förutom porslinsmålning, de har jag sysslat med under många år.
– Det är nog trevligt här. Men en sak måste jag säga, diskussionen här kan bli lite torr emellanåt, det skulle vara roligare om damerna här skulle berätta mera vitser, säger Sjöblom skämtsamt.
Det lockar till ett muntert skratt bland de övriga i gruppen.
Konstklubben för seniorer hålls fredagar klockan 13-15. Seniorum finns i hotellfastigheten, ingången närmast torgbron.
Marina Saanila