Öppet hus i dagbrottet

Kalkbrottet i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs.
Kalkbrottet i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs.
 
Nästa veckas lördag, den 26 september, är det igen möjligt för intresserade att bekanta sig med kalkbrottet i Pargas i samband med att Nordkalk håller öppet hus i festlokalen “Pensionatet” som ligger i samband med Industrimuseet på adressen Gruvvägen 1.
Bussarna ner till kalkbrottet avgår med 30 minuters mellanrum mellan klockan 10 och 14 på lördag. Observera att förhandsanmälan är obligatorisk till rundturen, den kan göras genom att klicka här (extern länk).
Turen räcker cirka 45 minuter. Inne i pensionatet kan man bekanta sig med information om kalksten och dess användning. För barnen finns en målarhörna där de bland annat kan måla gruvarbetare i papp.
Arbetarskyddsfrågor ligger i fokus under dagen och alla som vill får pröva på att släcka eld med den nya övningsutrustningen på plats. Den nyaste gruvbilen finns också till påseende på parkeringsplatsen.
Öppet hus-dagen arrangeras som en del av den europeiska mineraldagen European Minerals Day, som firas vartannat år på olika håll i Europa den 25-27 september. Nordkalk har deltagit i evenemanget sedan det lanserades år 2007.
Förutom verksamhetspunkten i Pargas deltar också Storugns på Gotland samt Kurevere och Rakke i Estland i evenemanget från Nordkalks sida.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi
Uppdaterat: Information om och länken till förhandsanmälan tillsatt.