Orgeldagar med impro och barockkonsert

Orgelimprovisation till film. Franz Danksagmüller improviserar till Victor Sjöströms stumfilm Körkarlen som baserar sig på Selma Lagerlöfs roman.
Orgelimprovisation till film. Franz Danksagmüller improviserar till Victor Sjöströms stumfilm Körkarlen som baserar sig på Selma Lagerlöfs roman.
Detta år ljuder den tysk-österrikiska orgelkonstens pärlor och 2000-talets finländska musik på Pargas orgeldagar. Vid öppningskonserten i Pargas kyrka uppträder den tyske organisten Franz Danksagmüller, som även improviserar till Victor Sjöströms stumfilm Körkarlen på torsdagen i Pargas och fredagen i Nådendal.
Övriga internationella gäster är den ryske organisten Fedor Stroganov samt schweizarna Tuomas Kaipainen och Sabine Kaipainen-Ineichen, specialister på gammal musik. Stroganov uppträder vid middagsmatinén i Nagu kyrka på tisdagen, och alla tre uppträder vid en barockkonsert på Qvidja slott onsdag kväll.
Tisdagskvällens konsert i Pargas kyrka är tillägnad den i november 2015 avlidne tonsättaren Jouni Kaipainens minne, och konserten bjuder på hans musik varvat med orgel- och vokalmusikens klassiker.
Kari Vuola.
Kari Vuola.
För kvällens program står Orgeldagarnas konstnärlige ledare, organisten Kari Vuola, basbarytonen Nicholas Söderlund och dragspelskonstnären Matti Rantanen. Rantanen hör vi också på onsdagen vid middagsmatinén i Pargas kyrka.
Torsdag kväll spelar en av Finlands främsta organister, Eero Annala J.S. Bach och Mozart i Nådendals kyrka. Orgel- och sångkurserna som ordnas i samband med Orgeldagarna kulminerar på fredagen i elevkonserterna i Pargas kyrka och Församlingshemmet. Den 37:e upplagan av Pargas orgeldagar inbjuder till sammanlagt tio konserter, som låter publiken färdas ända från 1600-talets barocklandskap till 2000-talets finländska tonkonst.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi