Orienterare från hela Svenskfinland samlas i Pargas

Sverker Engström. Foto: Hannes Nyberg.
Sverker Engström. Foto: Hannes Nyberg.
I dag avslutades ett fyra dagar långt orienteringsläger i Nagu. Det är riktat till juniorer och ordnas varje år i samband med de finlandssvenska orienteringsmästerskapen FSOM.
Samma dag som storlägret tar slut tar FSOM vid med medeldistans i Eknäs i Kimitoön. Efter det flyttar tävlingarna till Pargas för långdistans på lördag och stafett på söndag.
På lördagen deltar 512 orienterare och till söndagens stafett är 157 lag med tre löpare i varje anmälda.
– FSO är utspritt på ett stort område så det är viktigt att man samlas en gång i året. Det fina är ju också att det är allt från 10-åringar till 80-åringar som deltar, säger Sverker Engström, tävlingsledare i Pargas.
I torsdags började Engström och alla de andra som är med i arrangemanget att på riktigt bygga upp det område på norra Stortervolandet som ska bli FSOM.
Sammanlagt är det 100–120 Pargasbor som är engagerade i evenemanget.
– Det är väl cirka femton som har egna ansvarsområden på det sättet. Under dem finns det sedan en massa folk. Det gör att det blir en platt men väldigt bred organisation, säger Engström.
Som lön för talkoarbetet får man kaffe, bulle och kanske en korv.
Det är väldigt mycket som ska fixas då närmare 1 000 personer ska tävla och trivas. Allt från högtalarsystem och resultatservice till servering och toaletter.
Rutin saknas åtminstone inte. Engström är en av två som har fungerat som tävlingsledare för FSOM hela fyra gånger. Den andra är Rolf Nordell som nu är tävlingsledare i Kimito.
Engström vet exakt vad som förväntas av honom, men väljer ändå att framhålla andra människor som bidrar.
Kaj och Peter Lundström är otroligt viktiga för att det här ska gå. Tävlingarna arrangeras på deras mark och de har hjälpt oss så vi har fina förutsättningar.
En av de uppgifter som kräver mest personal är parkeringen. Det finns skilda parkeringar för husbilar och bussar och en stor åker dit man väntar 400–500 personbilar.
– Worst case scenario här är att det ösregnar så att man inte kan parkera på åkern utan att köra fast. Det finns en plan B att parkera längs vägen men då tar vi ju upp flera kilometer, säger Engström.
Ansvarig för att parkeringen går som den ska är Ove Arén.
Markku Virtala har fungerat som banläggare för lördagens långdistans och Ingela Mattsson för söndagens stafett.
– I år är stafetten medeldistans med tre sträckor som tar cirka 20–35 minuter beroende på klass. Så det kommer att gå snabbt, säger Mattsson.
Söndagens bana skiljer sig ganska mycket från lördagens.
– Det är nog olika terräng. På söndagen är det små uppförsbackar och mer flata, öppna berg. Det som är viktigt då man lägger banor är att hitta rätt svårighetsgrad för rätt klass.
På lördagen är det officiell öppning klockan 11.15 och 12 går den första starten. Den första stafettstarten går redan halv tio på söndagsmorgonen.
Hannes Nyberg