Över hundra arbetstillfällen att ta vara på

Peter Lindroos (t.v.) från Pargas stad med Mikael Granqvist, Jenni Lindroos och John Forsman. Foto: Mikael Heinrichs.
Sjätte året av Pargas stads Starta säsongen står inför dörren. Mikael Granqvist har varit nöjd med konceptet.
Mikael Granqvist från Hotel Stallbacken och Grännäs Bed & Breakfast i Nagu är en av de företagare som varit mer än nöjda med Pargas stads och Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrås Starta säsongen-evenemang.
Evenemanget går ut på att lokala arbetsgivare och säsongsarbetare ska hitta varandra. Både Jenni Lindroos från stadens ungdomsverkstad Aktiva och John Forsman från TE-byrån påminner om att evenemanget inte är riktat enbart till ungdomar som söker sina första sommarjobb, utan för alla som är intresserade av säsongsbetonat arbete – oberoende av ålder.
– Många företag söker faktiskt också äldre, till exempel restauranger och inkvarteringsföretag vill ofta ha arbetstagare som har både hygien- och alkoholpass vilket betyder att de bör vara minst 18 år fyllda. I många sysslor är det helt klart en fördel att ha mera erfarenhet, säger Granqvist.
– Samtidigt blir det här en bra påminnelse för alla att det senast nu är dags att söka säsongsjobb. Starta säsongen är ett slags kick off för den säsongen, påminner Jenni Lindroos.
Förra fredagen hade 14 företag bekräftat sin medverkan och omkring 70–75 arbetstillfällen fanns att söka.
– Finns det företag som ännu vill komma med går det riktigt bra att höra av sig till mig eller till och med anmäla sig på plats den 25 januari, säger Jenni Lindroos.
Pargas stad är också på plats i egenskap av arbetsgivare och man kommer att lansera de 25 sommarjobb som lottas ut bland 1999 och 2000 födda unga.
– Staden erbjuder också flera sommarjobb än de här 25, men till de andra jobben väljs arbetstagarna till exempel baserat på vilken bransch de studerar eller tidigare erfarenhet, säger stadens personalchef Peter Lindroos.
De jobb som lottas ut utförs i mån av möjlighet i den kommundel där ungdomen bor, dvs. om lotten faller på en Nagubo får hen ett jobb i Nagu.
Staden kommer också att lotta ut 20 stycken sommarjobbssedlar värda 250 euro styck som unga kan använda till att söka sommarjobb hos företag eller föreningar.
– Sommarjobbssedlarna lanserades som ett försök i fjol och visade sig lyckade. Sedlarna kan inte användas hos kommunala arbetsgivare, men nog i till exempel S:t Karins eller Åbo, eftersom det uttryckligen ska handla om ett stöd till ungdomen som söker jobb – inte ett företagsstöd, säger Peter Lindroos.
De som får en sommarjobbssedel kommer också att få en del information av staden, så det handlar inte enbart om att man får en sedel i handen.
– Som jag ser det är det här tillfället ett verkligt win-win -läge för alla parter. Arbetsgivare och arbetstagare och samhället vinner alla på det och jag är oerhört glad att vi kom med, säger Granqvist som söker fem eller sex säsongsarbetare den här gången.
Tillfället ordnas i stadshusets fullmäktigesal onsdagen den 25 januari mellan klockan 17 och 19 – och arrangörerna påminner att man inte måste vara på plats prick klockan 17, utan det går bra att komma litet senare också.
– Inga arbetsavtal skrivs på under kvällen, utan det är mest ett tillfälle där man ha chans att lära känna varandra. Arbetsintervjuer och annat ordnas senare, påminner de.
TE-byråns John Forsman är också på plats med ett eget stand, där man kan få information till exempel om hur man gör upp en cv, skriver en ansökan eller något annat av praktisk natur kring deras tjänster.
Att det lönar sig att komma till stadshuset nästa onsdag råder det alltså ingen tvekan om: det finns i praktiken närmare 120 arbetstillfällen att ta vara på om man räknar med alla chanser som erbjuds.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi