Överfull kartongpress upprör — pressen har blockerats av för stor kartongbit

Den överfulla kartongpressen är ett stort samtalsämne. Foto: Carina Holm

Kartongpressen vid återvinningen utanför K-supermarket Reimari i centrum av Pargas har svämmat över under veckoslutet.

Kartonginkastet har stockats och efter det har människor lämnat stora mängder kartong utanför komprimatorn.

Blåsten och fåglarna har bidragit till att sprida ut skräpet.

Många är upprörda över hur det ser ut vid återvinningen och över att andra lämnar kartongskräp på det här sättet, i stället för att försöka på nytt om någon dag.

Den första som lämnar utanför sätter igång en ond cirkel

Rinkis avtalsombudsman Taneli Lumiaro säger att många har ringt Rinki under veckoslutet med klagomål.

– Men komprimatorn är inte alls full. Problemet är att någon har tryckt in för stora kartonger i pressen, som har blockerats och inte kunnat pressa kartongen. När följande sedan lämnar sitt kartongskräp utanför pressen är den onda cirkeln i gång, eftersom följande sedan gör på samma sätt och också lämnar sitt skräp utanför.

Lumiaros uppmaning till Pargasbor och fritidsboende som använder sig av kartongpressen är att skära eller riva kartongen så att bitarna inte är större än en meter.

Samtidigt påminner han om att kartongpressen är avsedd för hushållskartong och inte för stora kartongmängder från exempelvis företag.

– Har man köpt till exempel en ny cykel eller en soffa kan och ska förpackningskartongen sättas i pressen, men då måste man se till att bitarna inte är så stora att hela pressen blockeras av dem, säger han.

Oändliga mängder, men i små bitar

Kartongpressen eller komprimatorn rymmer i princip ”oändliga mängder” kartong, säger Lumiaro.

– Den rymmer 4 000 kilogram eller 200 kubikmeter kartong. Den har tre lägen för hur full den är, innan den larmar om att den är full eller överfull, och nu var den på två av tre, så den var inte ens nära full.

Det viktiga för att undvika kartongöversvämning och allmän irritation i fortsättningen är alltså att se till att kartongbitarna som trycks in i pressen inte är för stora.

Lumiaro säger att det trots kaoset utanför komprimatorn i Pargas fortfarande hade fått plats med 1 500 kilogram kartong i den, om inte pressen hade blockerats.

Komprimatorn töms med 2–4 veckors mellanrum.

Dels larmar den själv om när den börjar bli full, dels följs mängderna med via fjärrövervakning.

Han konstaterar att pressen i Pargas är mycket använd och att den normalt tar emot 4–5 kubikmeter kartong varje dag.

Nu ska stoppet åtgärdas och skräpet städas bort.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*